Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Röster från Apoteksforum

I veckan hölls mässan Apoteksforum i Stockholm. Svensk Farmaci passade på att fråga några besökare hur de tror att framtiden för farmaceuterna på apotek ser ut? Större frihet, ökat patientfokus och en mer digital miljö var några av svaren.

Maud Walan, apotekare på Extenda Retail.

Varför är du här?
– För att nätverka, höra vad som rör sig i branschen och lyssna på olika professioner.

Hur tror du farmaceutyrket ser ut på apoteken om tio år?
– Om farmaceutstudenterna ska vilja jobba på apotek i framtiden måste rådgivningen och yrkets kompetens lyftas fram. Och om apoteken ska kunna arbeta mer med läkemedelsaffären måste de få ersättning för det.

Osaid Hamsho, apotekare och läkemedelsansvarig på Apoteket AB i Östersund.

Varför är du här?
– Jag vill påverka och förändra. Jag är fackligt förtroendevald i Sveriges farmaceuter.

Hur tror du farmaceutyrket ser ut på apoteken om tio år?
– Jag tror att vår roll som farmaceuter på apoteken kommer att minska med 3d-printning av läkemedel och ökad e-handel. Vi kommer att göra mer av telefon- och nätrådgivning och ha mer kliniskt samarbete med läkare och läkemedelsforskning. Jag hoppas att vi får mer frihet på apoteken när det gäller möjligheten att ta kontakt med förskrivare och rekommendera behandling. Kommunikationen med vården behöver förbättras. Jag hoppas också vi farmaceuter får mer kompetensutveckling och att vi på apoteken ser de vi möter mer som patienter och mindre som kunder.

Kristina Lagerman, farmaceut på Apotek Hjärtat i Arboga.

Varför är du här?
– För att träffa utställare och lyssna på föredrag. Jag är med och tävlar i Årets kompetensapotek och jag har lyssnat på ett föredrag om mun- och tandvård.

Hur tror du farmaceutyrket ser ut på apoteken om tio år?
– Det kanske är AI-robotar som plockar på lagret, men jag hoppas att kundbemötandet är kvar. Det är svårt att ersätta ett fysiskt möte med en dator. Jag vill behålla kontakten med kunderna, inte att det ska vara en skärm mellan oss. Digitala möten kan vara bra om någon har magsjuka och riskerar att smitta.

Andra läser