Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon drömmer om jobb som farmaceut i Sverige

På måndagen hölls Farmaforum i Uppsala, en årlig arbetsmarknadsdag för nyanlända farmaceuter. En av besökarna var Kristina Gaic, nyinflyttad farmaceut från Serbien.

Farmaforum är en mässa för farmaceuter som är nya i Sverige. Här kan apotekare med utländsk examen möta svenska arbetsgivare från branschen. Deltagarna får möjlighet att mingla, lyssna på föreläsare och träna intervjuteknik på svenska. Årets mässa hölls på Biomedicinskt Centrum i Uppsala.

Svensk Farmaci fick en pratstund med en av deltagarna, Kristina Gaic, som  har en serbisk apotekarutbildning och en master i farmaci i bagaget.

– Jag är helt ny här så det är viktigt att få information om farmacibranschen i Sverige. Vad jag kan göra här och vilka chanser jag har att utvecklas, säger hon.

Vad har du gjort på Farmaforum?
– Jag har träffat olika arbetsgivare, det är bra att få prata om vad de gör och om vad som krävs för att jag ska kunna få jobb, säger Kristina Gaic.

Kärleken förde Kristina Gaic till Sverige och hon flyttade hit i januari i år. Innan dess har hon pluggat svenska i ett år på Skolan för skandinaviska språk i Serbien. Nästa vecka startar fortsatta språkstudier på SFI och hon söker också jobb.

– Det är viktigt för mig att skapa kontakter och expandera mitt nätverk och det har jag det möjlighet att göra via Senna, säger Kristina Gaic.

Senna är ett projekt för snabbare etablering av nyanlända farmaceuter som drivs av Sveriges Farmaceuter under år 2019.

Farmaforum arrangeras av Senna i samarbete med Uppsala universitet och representanter för farmacibranschen. Sveriges farmaceuter uppskattar att minst 600 utbildade farmaceuter har kommit till Sverige de senaste fem åren.

Andra läser