Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekstjänst VD kommenterar utredningen om läkemedelssvinn

Problemen på Apotekstjänst fortsätter. Företaget utreds av Läkemedelsverket efter att narkotikaklassade läkemedel försvunnit, rapporterar Ekot. Flera personer ska ha fått sluta efter stölder, säger företagets VD till Svensk Farmaci.

Apotekstjänst AB har fått hård kritik senaste tiden efter försenade leveranser av sjukvårdsmaterial, vilket fick företagets VD Tomas Hilmo att avgå. Nu avslöjar Ekot att Apotekstjänst utreds av Läkemedelsverket för ett svinn av narkotikaklassade läkemedel inom sin andra verksamhetsgren dosdispensering.

Problemen ska ha upptäckts redan 2016 och Läkemedelsverket har sedan dess återkommande kontrollerat företaget och bett Apotekstjänst rapportera vilka åtgärder man vidtar för att komma tillrätta med problemet.

Enligt företagets nya VD Örjan Frid har man i år avskedat och polisanmält personer som visat sig ha stulit narkotikaklassade preparat.  Inom dosdispenseringen arbetar cirka 200 personer, bland annat maskinförare och farmaceuter. Ingen av de som fått sluta är farmaceut.

Efter avskedandena har svinnet minskat enligt VD:n.

– Vi har en bra dialog med Läkemedelsverket och ett noggrant fokus på hur vi kan säkerställa att vi inte har olovliga avvikelser. Vi ger månadsvisa rapporter till Läkemedelsverket. Vi har utvecklat våra rutiner, säger Örjan Frid.

Till företaget kommer stora mängder läkemedel i förpackningar som bryts och packas om till individuella doser i packmaskiner,  eller doseras för hand när det gäller flytande läkemedel till exempel.

– Vi har 380 000 förpackningar per dag som åker ut ur en maskinpark. Det innebär mycket lösa tabletter och vi ska hålla reda på varenda tablett. Men det finns alltid svinn. Det kan bli fel i inleveranser och tabletter går sönder. Men det kan förstås också förekomma stölder, säger Örjan Frid.

Svinnet är inte stort om man ser till vilka mängder läkemedel företaget hanterar, men det är mycket om man ser till vilken sorts läkemedel som försvunnit. “Det är alltid allvarligt när narkotikaklassade läkemedel kommer på avvägar” säger Läkemedelsverkets chef för tillsyn Lena Björk till Ekot. En inventering i januari i år att det handlar om cirka 2 000 tabletter, enligt Ekots granskning.

Läkemedelsverket har ännu inte fattat något beslut om åtgärder. Men i våras hotade myndigheten med att dra in tillståndet för narkotikahantering, enligt Ekot.

Andra läser