Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Facket om krisen på Apotekstjänst

Apotekstjänst AB har hamnat i blåsväder efter kraftigt försenade leveranser av engångsmaterial. Personalen har får jobba extrapass men det gäller inte farmaceuterna.

Flera regioner har drabbats hårt av uteblivna leveranser av sjukvårdsmaterial från Apotekstjänst. Akademiska sjukhuset i Uppsala meddelar i dag att man fortsätter att ställa in alla planerade operationer även på tisdag och onsdag.

Personal på Apotekstjänst får jobba extrapass för att försöka lösa problemen. Men det gäller inte de 45 anställda farmaceuterna. Det uppger farmaceuten Maria Aronsson, ordförande i den fackliga akademikerföreningen som samlar Sveriges Farmaceuters medlemmar på Apotekstjänst AB.

Har er arbetsmiljö påverkats av Apotekstjänsts problem?

– Nej, det är inga farmaceuter involverade i varuförsörjningen, utom en person som arbetar med kvalitetsfrågor. Det är två skilda delar, Apotekstjänst Dos och Varuförsörjning. Vi sitter inte på samma ort, utan vi farmaceuter jobbar på Lidingö och den andra delen finns i Uppsala.

Hur är stämningen bland er farmaceuter just nu?

– Jag är själv på semester, men det är ju inte roligt att läsa om. Man kan känna att det i viss mån hamnar på vårt goda renommé fast vi inte har med det här att göra. Jag kan tänka mig att det i viss mån också påverkar känsloläget bland personalen.

Totalt är det fem regioner som har problem med leveranserna av engångsmaterial: Region Örebro, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Dalarna. Sedan den 1 oktober är Apotekstjänst AB ny distributör för de fem regionernas varuförsörjning.

Fyra av fem regioner, alla utom Sörmland, befinner sig i stabsläge, enligt Dagens Medicin.

Svensk Farmaci har sökt Apotekstjänst VD Tomas Hilmo för en kommentar, men han hänvisar till företagets hemsida där det står:

”Apotekstjänst arbetar dygnet runt för att lösa den mycket bekymmersamma situationen. Efter diskussioner med berörda regioner är en plan fastställd för att arbeta ikapp så snart som möjligt.”

Andra läser