Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Förseningar från Apotekstjänst leder till inställda operationer

Inga handskar eller kanyler. Flera regioner har drabbats av kraftiga förseningar av sjukvårdsmaterial från Apotekstjänst AB. Tre regioner har utlyst stabsläge och Akademiska sjukhuset i Uppsala har ställt in alla planerade operationer från och med i dag.

Alla planerade operationer och all planerad slutenvård är inställd vid Akademiska sjukhuset på fredagen samt även på måndag. Och Region Uppsala befinner sig i stabsläge.

– Vi har fortfarande ett osäkert läge. Vi får nu leveranser av sjukvårdsmaterial, men inte i tillräcklig mängd för att vi ska kunna garantera tillgången för normal verksamhet. Vi måste vara säkra på att ha utrustning för akutsjukvård och för de patienter som vårdas på vårdavdelningar. Vi beklagar att patienter får sina operationer uppskjutna, men vi måste sätta patientsäkerheten främst, säger Göran Günther, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Region Örebro län och Region Västmanland befinner sig också i så kallat stabsläge på grund av uteblivna leveranser av sjukvårdsmaterial.

– Läget är fortfarande under kontroll, men vi har valt att gå upp i stabsläge över helgen för att bibehålla kontrollen över läget i alla verksamheter, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhuschef Västmanlands sjukhus i ett uttalande.

Totalt är det fem regioner som har problem med leveranserna, Region Örebro län, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Dalarna. Sedan den 1 oktober är Apotekstjänst AB ny distributör för dessa regioner och företaget har inte lyckats leverera allt material som sjukvården behöver.

Det handlar om brist på till exempel handsprit, sterila handskar, provtagningsrör, slangar och katetrar, uppger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset till TT.

Enligt Region Örebro län beror problemen bland annat på IT-strul, men de exakta orsakerna är inte kända. Svensk Farmaci har under fredagen sökt Apotekstjänsts VD för en kommentar. På sin hemsida skriver företaget:

“Leveranser sker i hög takt, men det finns vissa förseningar. För att kompensera för dessa har kunderna en möjlighet att beställa akutleveranser av behövda artiklar. Vi arbetar nu för fullt med att arbeta ikapp de försenade leveranserna och får efter det analysera vad vi gemensamt kan lära av uppstarten.”

I väntan på att Apotekstjänst får ordning på sina problem beställer Region Örebro län varor från andra distributörer.

– Detta görs för att säkra så att vi får de varor vi behöver för att kunna bedriva vård med bibehållen patientsäkerhet, säger Claes Mårten Ingberg, chefläkare med ansvar för beredskapsfrågor, i ett uttalande.

– Det finns planer på hur vi ska komma tillrätta med det här. Det är det mest akuta. Snarast möjligt. Det jobbas dygnet runt, sa Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst AB, till TT under torsdagen.

I regionerna Sörmland och Dalarna råder inte stabsläge, utan vården rullar på som vanligt, än så länge. I Region Sörmland har man så kallade sekundärförråd där det finns reserver för en kortare tid att tillgå.

– Just nu inventerar vi våra förråd, vilka behov vi har och löser brister genom att bland annat göra direktupphandlingar hos ett flertal leverantörer, främst för att verksamheten ska fungera över den kommande helgen, säger Marie Björnstedt Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland i ett uttalande.

Mest läst