Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vill testa kliniska prövningar online

Sverige kan bli först i Europa med att testa digitala kliniska prövningar. Läkemedelsverket ska nu ta reda på vad som krävs för att använda det nya tillvägagångssättet.

Läkemedelsverket ska nu se över möjligheten att genomföra så kallade virtuella kliniska prövningar i stället för att prövningarna görs på sjukhus.

Det kan gå till så att patienten träffar en läkare via nätet och lämnar patientdata via digitala samtycken. Sedan får patienten det nya läkemedlet hen ska pröva hemskickat, eller pröva en ny behandlingsmetod hemifrån.

Myndigheten tittar nu på vilka befintliga digitala verktyg som finns och hur de kan effektiviseras för att man skulle kunna pröva att göra vissa kliniska prövningar digitalt.

Ett argument för virtuella kliniska prövningar är att allt fler läkemedelsprövningar görs på små patientgrupper med speciella diagnoser. Det kan vara svårt att få dessa patienter att delta i en studie i en annan del av landet.

Nästan 70 procent av alla potentiella patienter i studier kan inte vara med i kliniska prövningar av geografiska skäl, enligt Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef på Läkemedelsverket och ansvarig för projektet.

– Det är en fråga om jämlika villkor, säger hon i ett uttalande.

Projektet finansieras med drygt 1, 5 miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Översynen leds av Läkemedelsverket i samarbete med företag, forskare, vårdsektor och apotek. Resultatet av undersökningen ska vara klar om två år.

Andra läser