Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Jag har en passion att hjälpa andra”

Sözdar Bakir har utnämns till Årets Farmacistudent 2019. Hon har ett stort engagemang för både farmaciutbildningarna och facket, enligt prismotiveringen.

Utmärkelsen Årets Farmacistudent delas ut av Sveriges Farmaceuter och tillkännages idag, den 25 september, på den internationella farmaceutdagen.

Grattis! Hur känns det? 

– Jättebra! Jag är jätteglad och hoppas att jag lever upp till utmärkelsen, säger Sözdar Bakir.

Varför ville du bli farmaceut? 

– Som tonåring fick jag se en närstående vara sjuk och ofta besöka sjukhuset. Redan då fick jag idén att jobba inom medicin.

Du har engagerat dig i Farmacevtiska studentkåren i Uppsala – berätta!

– När jag besökte arbetsmarknadsdagen Pharmada som ny student vaknade mitt intresse för att engagera mig. Jag gick med i en kommitté på kåren och det slutade med att jag blev PR-ansvarig och ansiktet utåt för Pharmada.

Sedan fick du jobb på kåren?

– Ja, jag hade en deltidstjänst vid sidan av studierna där jag granskade och sammanställde kursutvärderingar och skrev kommentarer till kursansvariga. Jag ville visa vad som kan förbättras i utbildningen.

På senare tid har du börjat har engagera dig fackligt som studentambassadör för Sveriges Farmaceuter. Vad gör du då?

– Jag förmedlar vad facket står för och att man har vissa rättigheter och kan få stöd även som student. Det är ett guldkorn som många missar. Facket har en jätteviktig roll för alla som studerar och har praktik. Många studenter jobbar också extra under studietiden och kan behöva hjälp.

Varför är facket viktigt, tycker du?

– Man ska inte stå själv på arbetsmarknaden, utan veta vad man har för rättigheter och förmåner. Facket är något att ha i ryggen, där finns personer att rådfråga både under studietiden och i arbetslivet.

Du arbetar även ideellt för Farmaceuter Utan Gränser som webbutvecklare och kommunikatör. Hur hinner du allt?

– Jag har en passion att hjälpa andra, det är vad som får mig att le. Jag lär mig också mycket genom att engagera mig och möta sakkunniga personer. Det gör att jag utvecklas som person. Jag tycker inte bara studierna är viktiga utan världen utanför också. Jag kommer ju att hamna där en dag.

Var vill du jobba i framtiden, om tio år?

– Jag vet inte, jag kanske driver ett eget företag eller en organisation. Jag ser gärna framåt men jag försöker också göra det bästa av nuet.

Hur återhämtar du dig?

– Jag umgås med familj och vänner. Och så läser jag mycket böcker, jag gillar Jan Guillou och Yaşar Kemal.

 

Om Sözdar Bakir

Ålder: 24 år.

Gör: Student på apotekarprogrammet (termin sju) vid Uppsala universitet.

Bor: Studentlägenhet.

Intressen: Programmering och webbkommunikation. Läser mycket.

 

Om utmärkelsen Årets Farmacistudent

Titeln utses av Sveriges Farmaceuter. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma personer som bidragit till att förbättra farmacibranschen eller farmacistudenters utbildning, och som inspirerar farmacistudenter till engagemang i sin profession. Priset har delats ut sedan 2015. Vinnaren får utöver titeln “Årets Farmacistudent”, även 5 000 kronor.

Motivering Årets Farmacistudent:

Sözdar har sedan hon började sin utbildning på apotekarprogrammet vid Uppsala universitet visat ett stort intresse och engagemang för utbildningen. Hon har dessutom fått många av sina studiekamrater att engagera sig, inom Farmacevtiska Studentkåren och fackligt inom Sveriges Farmaceuter.

Inom Farmacevtiska Studentkåren har Sözdar varit företagsvärd och suttit i kommittén som ansvarar för marknadsföring och PR för Pharmada, Sveriges största arbetsmarknadsdag för farmaceuter. Hon har också engagerat sig i granskning och sammanställning av kursutvärderingar för kurser inom farmaciutbildningarna vid Uppsala universitet, för att ge studenterna en röst att påverka sin utbildning till det bättre, inte minst för kommande studenter.

Med samma drivkraft har Sözdar börjat engagera sig fackligt som studentambassadör hos Sveriges Farmaceuter för att informera om fackförbundets viktiga roll och arbete, samt vikten av ett medlemskap i fackförbundet. Hon arbetar även ideellt för Farmaceuter Utan Gränser, där hon är webbutvecklare och ansvarig för media och kommunikation. ”

 

Mest läst