Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedel i fokus på svenskt FIP-seminarium

Hur fungerar farmacibranschen i Förenade Arabemiraten? Det diskuterades när Sveriges Farmaceuter höll ett frukostseminarium på FIP i dag. 

I morse deltog 32 FIP-delegater från de nordiska länderna i ett seminarium som Sveriges Farmaceuter arrangerade under farmacikongressen som startade igår söndag. Seminariet handlade om hur det fungerar med registrering och prissättning av läkemedel samt ersättningen till apotek i Förenade Arabemiraten.

Talade gjorde bland andra Dr Ola Ghaleb Al Ahdab, farmaceutisk rådgivare och chef för kvalitetskontroll på landets hälsoministerium och Dr Marylene Mokarzal, chef för ett av landets sjukhusapotek.

Claes Jagensjö från Sveriges Farmaceuter var moderator. Seminariet tog inte upp fackliga frågor, utan fokuserade på ekonomi kring läkemedel.

–  Det är alltid intressant att höra hur det fungerar i andra länder. Det ger en lokal krydda till det övriga programmet på kongressen. Landet har en väldigt expansiv läkemedelsbudget generellt, men man har börjat strama upp den. Man arbetar med ökad användning av generika och biosimilarer till exempel, säger han.

Något han tyckte var extra intressant är att i Förenade Arabemiraten gäller ensidigt godkännande, det vill säga att när ett läkemedel blir godkänt av USA:s läkemedelsmyndighet FTA och EU:s läkemedelsmyndighet EMA så har hälsoministeriet bara 30 dagar på sig att godkänna produkten i Förenade Arabemiraten. Om bara den ena internationella läkemedelsmyndigheten har godkänt läkemedlet så är det 60 dagar som gäller.

I slutet av seminariet pratade Dr Kazem Akhras, ansvarig på Astra Zeneca för Governmental Affairs och Market Access i Mellanöstern och Afrika. Han berättade om olika initiativ för att öka tillgängligheten till läkemedel i Förenade Arabemiraten vars kostnad inte täcks av staten eller av försäkringar.

Slutligen visades en bild på hur den svenska paviljongen ska se ut på Expo 2020 i Dubai som öppnar i oktober nästa år. Astra Zeneca kommer att vara en utställare i den svenska montern på världsutställningen.

 

Andra läser