Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vill stärka professionens röst

Sveriges Farmaceuter har rekryterat Anna Montgomery som ny chefsfarmaceut. Hon ska arbeta med farmaceuters roller på arbetsmarknaden och hur dessa kan utvecklas.  

Anna Montgomery

– Jag brinner för frågor som rör farmaceuters yrkesroller. Därför känns det jättespännande att få jobba med detta och bidra till att stärka professionens röst, säger hon.

Anna Montgomery är disputerad apotekare, har varit sekreterare i statliga Nya apoteksmarknadsutredningen och kommer närmast från en tjänst som senior utredare på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Hon utnämndes även till Årets Farmaceut förra året för att hon enligt motiveringen, bidragit till att ”tydliggöra och befästa apotekares och receptariers kompetens i samhället”.

Chefsfarmaceut är en nyinrättad roll på förbundet och Anna Montgomery ska framför allt ska arbeta med politiskt opinionsarbete för att förtydliga farmaceuters yrkesroller – och vilken nytta de gör inom apotek, industri, myndigheter och hälso- och sjukvården.

– Uppdraget ansluter väl till det jag gjort tidigare i mitt yrkesliv. Min avhandling handlade om hur farmaceuter på apotek kan bidra till en bättre läkemedelsanvändning och även i Nya apoteksmarknadsutredningen försökte jag lyfta fram just detta, säger Anna Montgomery.

Jobbet som chefsfarmaceut blir däremot bredare, eftersom det handlar om apotekare och receptarier inom alla sektorer, konstaterar Anna Montgomery:

– Och det känns extra spännande. Med allt fler farmaceuter inom hälso- och sjukvården och kommunal sektor, och högt specialiserade farmaceuter inom Life science-branschen, så tror jag att det finns det stor potential att utveckla professionen inom alla sektorer.

Anna Montgomery tillträder tjänsten i slutet av året. Hon sitter just nu även i Sveriges Farmaceuters styrelse men kommer att avgå i samband med förbundets fullmäktige i november.

Andra läser