Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Fass är långtifrån en bibel”

BLOGG Företag som tillhandahåller periodens vara borde göra sig besväret att tillhandahålla en Fass-text också. Det skriver Isabella Stenmark som värnar om att Fass ska fortsätta vara ett användbart hjälpmedel.

För flera år sedan skrev jag ett blogginlägg där jag refererade till Fass som farmacins bibel. Fass var mitt främsta hjälpmedel då, en trygg och pålitlig informationskälla som alltid fanns tillgänglig.

Jag trodde att alla farmaceuter delade min uppfattning, varför jag blev så förvånad över reaktionerna i kommentarsfältet. Andra farmaceuter tog sig för pannan när jag refererade till Fass som en helig skrift och hänvisade mig till nyare studier och landstingens behandlingsrekommendationer.

Idag när jag tänker tillbaka, tar jag mig själv för pannan också. När jag skrev inlägget hade jag knappt haft min legitimation i ett år och jag var fortfarande ganska oerfaren.

Tanken på att ifrågasätta informationen i Fass och att söka efter fakta på annat håll kändes då främmande. Visst var läsarkommentarerna som hänvisade till Läkemedelsverkets och landstingens behandlingsrekommendationer helt befogade.

Idag prenumererar jag på olika myndigheters nyhetsbrev och försöker att hålla mig i framkant. Ändock måste jag erkänna att jag fortfarande är en flitig användare av Fass.

I höstas fick Kåvepenin Frukt, granulat till oral suspension, konkurrens av Primve. Så kom dagen när det var dags för mig att lämna ut Primve och då så klart till en stressad förälder med ett tjutande ”öronbarn”.

Det var uppenbart att samtliga parter ville göra processen på apoteket kort. Min vana trogen, klickade jag mig snabbt ut till Fass men det fick mig bara att sucka. ”Fass-text saknas”. Vad kul, tänkte jag och log påklistrat åt föräldern för att inte ge sken åt alla de tankar som rasade i mitt huvud.

Deltagandet i Fass är frivilligt men varför är det inte ett krav för alla periodens vara? Varför avstår tillverkaren av ett läkemedel som oftast ges till barn från att tillhandahålla lättillgängliga doseringsanvisningar? Visst, en produktresumé kan alltid hittas via Läkemedelsverkets hemsida, men det är inte lika smidigt.

Väl vid PC-spädet var ljudnivån något behagligare, ändå fick jag läsa beredningsanvisningarna flera gånger. Var det verkligen möjligt att jag skulle tillsätta 184 ml renat vatten? Den volymen ryms inte ens i det klassiska mätglaset på 120 ml. Jag hade aldrig tidigare behövt tillsätta renat vatten i omgångar för att späda lite penicillin. Det kändes också kul och spännande!

Naturligtvis löste jag problemet och lämnade tillslut ut antibiotikan. Fast jag vet inte om föräldern tyckte att jag försökt göra processen kort. Först hade jag klickat runt i datorn och sedan såsat bakom kulisserna med spädningen.

Nej, mitt mål är inte att alla expeditioner skall gå snabbt, målet är att de ska bli rätt. Däremot föreställer jag mig att risken för fel ökar både när doseringsanvisningar inte finns tillgängliga i Fass och när tillsättningen av renat vatten måste göras i omgångar. Vilket väcker nästa fråga, när Läkemedelsverket bedömde Kåvepenin Frukt och Primve som medicinskt likvärdiga, tog de hänsyn till ”likheten” vid beredningsmomentet?

Jag tycker faktiskt att det är anmärkningsvärt att farmaceuten till Primve måste tillsätta 1,6 gånger så mycket renat vatten som till Kåvepenin Frukt. Och då dessutom i omgångar. Det är faktiskt tillräckligt anmärkningsvärt för att jag skall frestas av tanken att vid nästa tillfälle motsätta mig byte till periodens vara på grund av ”specifika skillnader i läkemedlets utformning”.

Som ni kanske märker har jag funderat på det här en del. Till slut mejlade jag faktiskt tillverkaren, 2care4, och frågade varför de inte deltar i Fass. Men, jag fick aldrig något svar.

Jag tycker att ett företag som tillhandahåller periodens vara borde göra sig besväret att tillhandahålla en Fass-text. Och när jag ändå önskar, med tanke på det nya regelverket med 2D-koder och plomberingar, skulle en bild på tabletten i Fass också underlätta. Farmaceuten skulle inte behöva bryta en förpackning bara för att kunna visa kunden hur tabletten ser ut.

För att Fass fortsatt skall vara ett användbart hjälpmedel, måste vi som använder Fass börja ställa krav på läkemedelsföretagen, då deltagandet är frivilligt men nödvändigt. Och även om jag inte betraktar Fass som farmacin bibel längre, vill jag även fortsatt kunna titulera mig som en flitiga och nöjd användare av Fass.

 

Andra läser