Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny förening vill minska stress bland farmaceuter

Att minska stressen och värna farmaceuternas roll. Det står högt upp på agendan för den nya fackliga föreningen för farmaceuterna på Apotekstjänst.

Idén att bilda en facklig förening på Apotekstjänst har funnits under en lång tid, berättar Maria Aronsson, som valdes till ordförande när föreningen bildades i tisdags.

– Vi har känt ett behov av att värna vår roll som farmaceuter på företaget, och facket är ett bra sätt att få en formell kanal till arbetsgivaren så att vi kan driva hur vi kan förbättra arbetsplatsen i rätt riktning, säger Maria Aronsson.

Totalt 45 farmaceuter arbetar på Apotekstjänst som ligger på Lidingö utanför Stockholm och som levererar dosläkemedel till flera av landets regioner. 28 av farmaceuterna är med i den nya akademikerföreningen, som Sveriges Farmaceuters lokala föreningar på företag kallas.

Det är via de lokala föreningarna som det fackliga arbetet blir som mest effektivt i direkta förhandlingar med arbetsgivaren.

Högt upp på dagordningen för den nya föreningen är att arbeta för att medlemmarna får mer rimliga scheman. I dag finns för få farmaceuter på företaget eftersom det varit svårt att rekrytera nya, enligt Maria Aronsson, vilket lett till en bitvis stressig situation för de anställda.

– Vi jobbar en hel del övertid och till sist blir folk lite trötta. Vi känner att vi måste ta tag i situationen och se hur vi kan förbättra den samtidigt som vi behåller en god relation till arbetsgivaren. I stället för att gå och gnälla så är det bättre att ta ett snack, säger Maria Aronsson.

Att leda en facklig förening fanns inte på kartan för Maria Aronsson för bara ett år sedan.

– Om någon sagt att jag skulle bli fackordförande skulle jag bara ha skrattat. Men jag har mer och mer känt att jag har en roll att fylla här, och att vi verkligen behöver en facklig förening för att utveckla företaget i rätt riktning och tillvarata våra farmaceuters behov, säger Maria Aronsson.

Andra läser