Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Har utsett brustabletterna med vackraste ljudet

Tio vinylspår med inspelningar av brustabletter som löses upp i vatten har gett konstnären Alexander Höglund internationell uppmärksamhet.

– Jag trodde nog att bara de närmast sörjande, som andra ljudnördar, skulle vara intresserade. Därför är det otroligt roligt och förvånande med den spridning mitt projekt fått, att det tas upp i videoreportage i exempelvis indisk och malaysisk press, säger ljud- och videokonstnären Alexander Höglund.

Projektet tar avstamp i det faktum att de flesta av oss kan relatera till ljudet av en brustablett som löses upp i ett glas vatten.

– När jag kom hem till mormor så använde hon ofta Treo och det lät mysigt och kul tyckte jag, säger Alexander Höglund.

För att kunna sammanställa de tio vackraste brusljuden beställde han mängder av receptfria tabletter via nätet. Enligt Alexander Höglund låter det bästa brusljudet fylligt, fint och länge. Just vad gällde längden på bruset föll många tabletter bort.

– Jag kan tänka mig att många tillverkare vill att tabletten ska lösas upp fort för att man snabbt ska kunna dricka, men då blir inte ljudet lika bra.

Det han är ute efter är själva texturen i ljudet. När ett i grunden så ”litet” ljud förstoras via en känslig mikrofon går det att höra varje enskild bubbla.
– Det blir som att titta i mikroskop, fast med ljud istället för bild, säger han.

Allra bästa brusljudet, enligt Alexander Höglund, har den klassiska aspirintabletten som tillverkas av tyska Bayer, beställd från Bulgarien. Svensk favorit är klassiska Treo.

När han har gjort inspelningarna i sin studio har han av ljudtekniska skäl frångått den rekommenderade vattenmängden, eftersom mer vatten ger bättre brus. Det innebär att brustabletten kan låta annorlunda när vi andra provar hemma.

– Vattenmängden påverkar ljudet, men allra viktigast är glaset. Ett vanligt dricksglas ger bättre brusljud än exempelvis ett vinglas, eftersom kupan bidrar med för mycket resonans, säger han.

Skivan, med titeln Substance, pressades ursprungligen i 150 exemplar och när detta skrivs finns fortfarande några kvar.

Slutligen vill Alexander Höglund skicka med som en fråga till Svensk Farmacis läsare.

– Jag undrar huruvida företagen som tillverkar tabletterna tänker på hur de låter och om ljudet är en del i produktutvecklingen?

 

Se och lyssna till en video med Alexander Höglunds favorit, Aspirin C, här.

Och hans svenska favorit, Treo, här:

FAKTA Dessa brustabletter är med på vinylen: 

Treo – acetysalicylsyra och koffein

Ipren – ibuprofen

Bayer Aspirin C – acetylsalicylsyra och C-vitamin

Dispirin aspirin – acetylsalicylsyra

Alvedon – paracetamol

Anadin extra – acetylsalicylsyra, paracetamol och koffein

Nurofen – ibuprofen

Apofri – acetylsalicylsyra och koffein

Pinex – paracetamol

Ratiopharm – paracetamol

 

Andra läser