Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Så påverkar Shireköpet de anställda

Sveriges Farmaceuter har haft ett möte med läkemedelsföretaget Shire som köps upp av Takeda.

Den 8 januari i år aviserade det japanska läkemedelsföretaget Takeda att företaget förvärvat irländska Shire. Det är det största uppköpet som ett japanskt företag någonsin har gjort och gör att Takeda kommer att bli ett av världens 10 största läkemedelsbolag.

Igår, torsdag, träffade Sveriges Farmaceuter ledningen för Shire.

– De hade bjudit in till ett möte för att informera om hur planen är, berättar Adam Påhlman Tiwe, ombudsman på Sveriges Farmaceuter.

Med på mötet var också fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Civilekonomerna. Ytterligare sex fackförbund ska träffa svenska Shires ledning nästa vecka.

Själva övertagandet, som innebär att Shire upphör som företag och övergår i Takeda, kommer enligt företagens tidsplan att ske i oktober nästa år.

Sveriges Farmaceuter har sex medlemmar på Takeda och fem på Shire. Från det att Takeda aviserade att företaget ville köpa den irländska konkurrenten gick det åtta månader innan köpet till slut blev klart i början av det här året. Adam Påhlman Tiwe påpekar att det är lång tid och att väntan kan skapa oro för anställda.

– Framför allt kan man känna oro om man är anställd på det företag som ska köpas upp, säger han.

Vilka konsekvenser kan uppköpet få för de anställda?

– Det vet vi inte ännu. Mycket kan förstås hända, men det hade det kunnat göra även om företaget inte hade blivit uppköpt. Man kan förstås tänka sig att de inte vill ha två personer som gör samma jobb på det nya företaget, till exempel två ekonomichefer. Samtidigt är det så att man behöver mycket av den kompetens som finns på det uppköpta företaget.

När en verksamhet i ett bolag övergår från ett bolag till ett annat, en verksamhetsövergång, gäller särskilda bestämmelser i Lagen om anställningsskydd. De innebär bland annat att den anställde har rätt att följa med till det nya företaget. Den anställde har också rätt att behålla sina anställningsvillkor, som lön och pensionsvillkor, och det köpande företaget tar över samtliga överenskommelser i det säljande bolaget.

– I det här fallet har Takeda och Shire sagt att eventuella villkorsändringar kan bli aktuella tidigast två år efter det att affären blev klar, det vill säga i början av 2021.

Vad ska anställda som känner sig oroliga göra?

– Tala med sin närmaste chef eller med den som är HR-ansvarig. En medarbetare ska inte behöva ägna sig åt gissningslekar och cheferna behöver kunna svara på de anställdas frågor. Man kan också vända sig till sitt fackförbund med frågor.

Andra läser