Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Slöseri att apotekare kör taxi

Det tar för lång tid för nyanlända apotekare att få svensk yrkeslegitimation. Nu kräver Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening omedelbara åtgärder för att utöka platserna på kompletteringsutbildningarna.

I ett brev till utbildningsdepartementet tydliggör de båda organisationerna att många apotekare, som har kommit till Sverige de senaste åren, fortfarande saknar svensk yrkeslegitimation. Detta samtidigt som det råder brist på apotekare. En bidragande orsak är att det finns för få utbildningsplatser på kompletteringsutbildningarna till apotekare. Svensk Farmaci har tidigare skrivit om problemet.

De två universitet som idag ger kompletteringsutbildningen (Uppsala och Göteborg) har inte förutsättningar att öka antalet platser. Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening uppmanar nu regeringen att låta fler universitet hålla utbildningen.

Ett annat förslag till ministern Matilda Ernkrans är att skapa förutsättningar att anställa fler lärare på sikt. Ett starkt argument för fler utbildningsplatser är att i stort sett alla utländska apotekare, som går kompletteringsutbildningen, får jobb.

”Det finns ingen som helst vinst för Sverige att flera hundra utbildade apotekare ska köra taxi i väntan på att bli antagna på en utbildning”, skriver Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening.

I brevet tar de även upp det faktum att bemanningssituationen på apotek kommer att gå ifrån ansträngd till akut när den nya lagen om att i stort sett enbart farmaceuter får arbeta i receptkedjan på apotek 2020.

Förutom att utvidga antalet platser för nyanlända apotekare uppmanas regeringen också att öka insatserna för de reguljära universitetsutbildningarna till farmaceut och apotekare.

”För oss är detta ett akut problem som behöver en snar lösning”, avslutas brevet.

Andra läser