Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Facklig kämpe lämnar Kronan

”Skittråkigt”. Det säger Erik Andersson om att sluta som ordförande i akademikerföreningen på Kronans Apotek. Men det fackliga engagemanget tar han med sig.

Erik Andersson slutar som ordförande för Sveriges Farmaceuters akademikerförening på Kronans Apotek efter knappt 1,5 år på posten. Orsaken är att han byter jobb. Men att lämna det fackliga uppdraget tar emot.

– Det känns skittråkigt. Jag hade just börjat få upp hastigheten som ordförande, men det var dags att testa arbete inom en ny sektor och nu fick jag möjligheten nästan i knät, säger Erik Andersson, innan han vandrar iväg från sista styrelsemötet med akademikerföreningen med blomsterkvast i handen.

Erik Andersson har varit fackligt engagerad på Kronans Apotek under många år, först som skyddsombud, därefter som regional förhandlare och till sist som ordförande.

Vad tar du med dig från de här åren?

– Jättemycket. Ett ökat professionellt självförtroende, bättre koll på vad som är rätt och fel. Men även en större förståelse för företagens uppbyggnad och krav – och balansen mellan att ge och ta som både arbetsgivare och arbetstagare. Jag rekommenderar verkligen alla som har chansen att engagera sig fackligt att ta den!

Vad har varit svårast?

– De personärenden där individer kommit i kläm. Inte bara professionellt eller ekonomiskt, utan där en person verkligen mått dåligt. Det är inte alltid man har laga stöd att göra mer än beklaga och stötta. Man har fått inse att det finns saker man kan göra något åt, och göra det fullt ut, och saker där man inte kan göra något. Det får man vara ödmjuk inför.

Erik Andersson ska nu fullfölja en dröm som funnits ända sedan apotekarutbildningen och tillträda en tjänst som klinisk farmaceut på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Vill du fortsätta att engagera sig fackligt även på din nya arbetsplats?

– Gud ja! Det blir nog under andra former, men det här är något jag insett att jag verkligen vill jobba med.

Erik Andersson beskriver att han har dubbla känslor inför att lämna apoteksvärlden. Att han ”till och med kommer sakna kunderna och tutklockan”, den som ljuder när kunder tar en kölapp. Men att det var dags att göra något nytt.

I april lämnar han över rodret till Alice Kaic som blir ny ordförande i akademikerföreningen på Kronans Apotek.

– Jag känner fullt förtroende för Alice och resten av styrelsen, så det är med en skön känsla jag lämnar över.

 

Erik Andersson porträtterades i Svensk Farmaci nr 2/2018, där han bland annat berättade mer om sitt fackliga engagemang.

Andra läser