Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceuter i Uppsala går samman

Nu har apotekare och receptarier i Region Uppsala bildat en facklig lokalförening. ”Vi har saknat en egen förening som kan arbeta med våra frågor, nu äntligen har vi det”, säger Anna-Lena Hasse Lass, klinikapotekare och en av initiativtagarna.

Sveriges Farmaceuters verksamhet bedrivs genom lokalföreningar ute på arbetsplatserna. Det är här det fackliga arbetet blir effektivt i direkta förhandlingar med arbetsgivaren.

Fram tills nu har det inte funnits någon förening för medlemmar inom region Uppsala vilket har inneburit att förbundet har fått sköta förhandlingarna centralt.

– Vi började prata om att vi behövde en förening redan för ett par år sedan, sedan dess har vi blivit allt fler farmaceuter på sjukhusen och i primärvården, berättar Anna-Lena Hasse Lass.

En fråga som hängt i luften, är den årligen återkommande om lönenivåerna. En annan är att bevaka anställningsvillkoren eftersom flera saknar fasta jobb.

– Vi har många som går på vikariat som avlöser varandra och här gäller det att bevaka så att allt går rätt till och att de som har rätt till en fast anställning också får det, säger Anna-Lena.

I höstas kontaktades hon av Daniel Skoglund på Sveriges Farmaceuter som erbjöd hjälp med att starta upp en lokalförening. Sedan dessa har hon och några andra initiativtagare förberett för den nya föreningen. Bland annat genom att ta reda på vilka som arbetar som farmaceuter i regionen.

– Vi har letat upp dem manuellt och det blev ett 70-tal som bjöds in till mötet i tisdag. Ungefär 30 kom till mötet på Akademiska sjukhuset.

Förutom farmaceuter från Akademiska sjukhuset deltog även personal från primärvården och lasarettet i Enköping.

Mötet inleddes med information om vad facket kan göra på central nivå och vad fackligt arbete innebär lokalt. Efter det fick alla som inte var medlemmar i Sveriges Farmaceuter lämna lokalen när det var dags tillsätta en styrelse.

Josefin Jädernäs, också klinikapotekare vid Akademiska sjukhuset, valdes till ordförande.

– Det känns roligt att få förtroendet. Jag tog apotekarexamen i somras så detta blir mitt första fackliga uppdrag som yrkesverksam. Under studietiden hade jag flertalet förtroendeuppdrag för Farmacevtiska studentkåren så förhoppningsvis har jag lite nytta av det även i detta uppdrag, säger Josefin Jädernäs.

Både hon och Anna-Lena Hasse Lass tycker att den nya styrelsen har en bra mix.

– Jag tror att vi kommer att lyckas med påverkansarbetet eftersom vi kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Josefin Jädernäs.

På Sveriges Farmaceuter är man glada över nyheten att ännu ett landsting/region bildar en lokalförening. Förbundet uppmanar andra farmaceuter som vill gå samma väg som de anställda inom Region Uppsala att kontakta förbundskansliet om man behöver hjälp med att starta upp en lokal fackförening.

Andra läser