Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekarstudenter lockas av forskning

En forskarkarriär kan kännas långt borta. Därför ska legitimerade apotekare dela med sig av sina erfarenheter av forskning och visa studenter hur det går till att slå in på forskarbanan.

Lina Jonsson går fjärde terminen på apotekarutbildningen och är ambassadör för Sveriges Farmaceuter i Göteborg. Hon är också en av arrangörerna bakom inspirationskvällen som har underrubriken “Från student till forskare” och som går av stapeln i kväll, den 11 mars.

Varför ordnar ni en inspirationskväll? 

– Snacket går, på raster och så, och många har en känsla av att forskning ligger väldigt långt borta. En ren apotekskarriär känns närmare eftersom det är där många har sitt första möte med arbetslivet, i form av sommarjobb eller praktik. Min tanke var att låta studenterna lyssna till några som inte är jättegamla och höra hur de har inlett sina karriärer.

Vem riktar sig inspirationskvällen till?

– Vi har bjudit in alla apotekarstudenter som är medlemmar i Sveriges Farmaceuter, så det kommer folk från olika årskurser – sammanlagt uppåt 40 personer.

Vilka är era gästföreläsare?

– Den förste talaren är Mikael Boberg, som är doktorand vid enheten för farmakokinetik och läkemedelsmetabolism vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet. Han har fått fria händer att tala om sin resa från apotekarprogrammet till doktorandtjänst och vad som kan vara bra att tänka på. Han har bjudit med sin apotekarkompis Annika Kyssä, som forskar om läkemedelsutveckling vid Astra Zeneca, så hon får beskriva vilka val hon har gjort för att komma in där. Tanken är att de på ett konkret vis ska berätta hur de har gjort för att börja forska. Studenterna ska kunna identifiera sig med dem och känna att ”om tio år kan det här vara jag!”.

Hur ser intresset ut för forskning hos farmaceutstudenterna?

– Det är jättestort! Vårt evenemang blev snabbt fulltecknat och i höstas hade vi också en väldigt uppskattad rundvandring på Astra Zeneca.

Ska ni arrangera fler inspirationskvällar framöver?

– Vi har inget planerat men det kan mycket väl bli något som liknar detta spår, kanske med någon apotekare som är kliniskt aktiv. Poängen är att visa att det inte bara finns en enda väg att gå när du är färdig apotekare, säger Lina Jonsson.

Läs mer om evenemanget (som dock är fulltecknat) på Sveriges Farmaceuters webb.

Mest läst