Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

De slänger mindre läkemedel

Receptarier och apotekstekniker spelade en nyckelroll när Norrtälje sjukhus lyckades minska mängden kasserade läkemedel drastiskt.

Läkemedelsenheten på Norrtälje sjukhus för statistik över alla separata enheter – till exempel tabletter, ampuller eller plåster – som kasseras på grund av att sista förbrukningsdatum gått ut.

Nu visar en mätning att mängden kasserade läkemedel förra året minskat med 24 procent jämfört med 2015, enligt ett pressmeddelande från vårdbolaget Tiohundra.

Framgångsfaktorerna uppges vara en välfungerande läkemedelssupport på sjukhuset och en förbättrad lagerhantering.

Receptarier och apotekstekniker sköter alla beställningar och ansvarar för innehållet i läkemedelsförråden på avdelningarna, inklusive IVA anestesi och operation.

Ett gemensamt läkemedelsförråd har inrättats för de ovanligare läkemedel som behöver finnas till gängliga. Och läkemedelsenheten sköter sedan 2015 alla beställningar till sjukhusets större förråd.

– Bassortiment för varje läkemedelsförråd har upprättats som uppdateras kontinuerligt, vilket gör det möjligt att få struktur på vad som behöver finnas hemma, och i vilka mängder, säger Malin Alenius, chefsapotekare i Tiohundra i pressmeddelandet.

Hon påpekar att vinsterna är stora både miljömässigt och ekonomiskt.

Andra läser