Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceuter i botten av skilsmässoligan

Apotekare och receptarier tillhör de yrkesgrupper som har allra lägst risk för att äktenskapet ska krascha. Få lockande arbetskamrater tros vara en orsak.

Det visar en aktuell studie från Stockholms universitet som Dagens Nyheter rapporterar om.

I studien har forskarna jämfört branschtillhörighet och skilsmässofrekvens hos ett stort befolkningsunderlag från Danmark.

Resultaten visar att farmaceuter tillhör de yrkesgrupper som har allra lägst risk att skilja sig, i gott sällskap av jordbrukare och bibliotekarier.

Högst risk att skilja sig har anställda inom hotell och restaurang, samt inom bemanningsbranschen.

Forskarna pekar på flera tänkbara förklaringar till skillnaderna, där en är att det helt enkelt finns större chans att träffa en ny partner i en sektor där det jobbar många av motsatt kön.

Något som skulle kunna förklara den låga skilsmässostatistiken åtminstone när det gäller farmaceuter på apotek, där en överväldigande majoritet är kvinnor.

Att olika typer av människor söker sig till olika yrken kan också spela en viss roll, tror forskarna.

Även om studien är gjord på data om danskar menar forskarna att resultaten kan överföras till Sverige, eftersom förhållandena kring arbetsmarknad och äktenskap är så pass lika mellan länderna, skriver Dagens Nyheter.

Bakom studien står bland andra demografen Caroline Uggla vid sociologiska institutionen vid Stockholms universitet. Undersökningen omfattar alla födda i Danmark efter 1945, som gift sig och yrkesarbetat någon gång mellan 1981 och 2002. Dock ingick bara personer som gift sig med någon av motsatt kön.

Studien ”Higher divorce risk when mates are plentiful?” har publicerats i tidskriften Biology Letters.

Andra läser