Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Behövde ny taktik för att orka”

BLOGG Att planera vardagen noga men samtidigt acceptera att allt inte går som man tänkt sig. Det är nyckeln för att orka igenom studietiden, skriver Saida Yasin från Sveriges Farmaceuters studentsektion.

Jag började på apotekarprogrammet i Uppsala hösten 2014 efter ett välbehövligt och nyttigt men lite långtråkigt sabbatsår. Jag såg väldigt mycket fram emot att komma tillbaka till skolbänken då jag hade energi och motivationen.

Till en början var långa pluggdagar inga problem för mig eftersom jag helt enkelt hade saknat att plugga, hur töntigt det än må låta. Men snart insåg jag att bränslet började ta slut och de långa pluggdagarna var inte lika hållbara.

Jag behövde helt enkelt ändra min taktik, för att ha orken att prestera under de kommande fem åren och samtidigt behålla min psykiska hälsa. Flera gånger ville jag slänga in handduken, tyckte att det blev för jobbigt och ofta kunde jag ifrågasätta om det ens var värt det.

Det hjälpte inte heller att jag jobbade vid sidan om skolan. Jag minns en dag då jag pratade med en kollega om hur man gör för att få ihop både skolan och jobbet. Hon berättade att hon hade två jobb vid sidan av plugget och i chock frågade jag hur hon fick allt att gå ihop.

Hon berättade hur planering var en stor del av hennes liv och att hon planerade allt i detalj (med start- och sluttid!). Jag blev oerhört inspirerad av samtalet, och minns att jag tänkte om hon kan, då kan jag!

Det var då jag insåg att jag behövde planera min vardag. Sätta upp mål och utföra det så gott som det går. Notera ” så gott som det går”, för att den andra läxan jag fick lära mig blev att acceptera att allt inte går som planerat och att saker kan förändras. Men det betyder inte att man ska hoppa av alltsammans.

Jag insåg vikten av att vara flexibel och kunna planera om, för att sedan följa den planen så gott det går innan man återigen planerar om.

Så summan av kardemumman är helt enkelt att planering är nyckeln till framgång.

Saida Yasin

Ledamot i styrelsen för Sveriges Farmaceuters studentsektion

Kort om Saida Yasin

Ålder: 23 år

Utbildning och lärosäte: Apotekarutbildningen, Uppsala universitet.

Fritidsintressen: Att umgås med vänner och familj, träning och serier.

Varför valde jag att engagera mig fackligt: För att kunna påverka studenters situation och kunna nätverka med studenter från andra lärosäten. Dessutom tycker jag att det är viktigt att engagera sig fackligt för att kunna påverka och förbättra vår bransch, då jag snart är färdig med min utbildning.

Andra läser