Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Båda influensavaccinerna nästan slut

Båda årets influensavacciner är nu restnoterade. För att möta bristen har ett tredje vaccin i österrikisk förpackning fått dispens.

Tidigare i höst restnoterades Vaxigrip Tetra, ett av årets influensavaccin. Och nu uppger Läkemedelsverket att samma situation uppstått för det andra vaccinet, Influvac Tetra.

Bakgrunden är att det varit en högre efterfrågan på influensavaccin än vanligt i hela Europa, enligt tillverkarna, vilket lett till problem med leveranserna till enskilda länder.

Det kan fortfarande finnas influensavaccin kvar hos enskilda vårdgivare, men allt vaccin som landstingen beställt har redan levererats.

Nu har Läkemedelsverkets även gett dispens ett tredje influensavaccin. Det trivalenta vaccinet Aggripal ska tillhandahållas under namnet Sandovac, i österrikisk förpackning men med svensk bipacksedel. Dispensen gäller 13 000 endosförpackningar.

Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och SKL har redan rekommenderat att årets influensavaccin i första hand ska ges till riskgrupper. Även  Apoteket AB har tidigare gått ut med att de prioriterar riskgrupperna på alla sina apotek.

Andra läser