Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Här är nya förbundsstyrelsen

FULLMÄKTIGE En ny trio ska leda Sveriges Farmaceuter under de kommande två åren. Nya ordföranden Ulf Janzon framhöll att han vill ha ett lagarbete kring de fackliga frågorna.

Under fredagens eftermiddag röstade fullmäktige igenom valberedningens förslag till ny styrelse, som ska leda Sveriges Farmaceuter 2018-2020.

Ny ordförande blir Ulf Janzon, som har haft en lång karriär inom läkemedelsindustrin, bland annat har på Pharmacia, Nordiska läkemedelsnämnden och MSD.

På efterfrågan från en delegat höll han ett kort tal om sina tankar inför att bli ordförande.

Jag har jobbat med policyfrågor hela mitt liv och funderat mycket på hur man kan tillvarata farmaceuternas otroliga kompetens i det läge där distributionen av läkemedel kommer att ske vid sidan av de flesta av oss. Hur kan vi spela en avgörande roll i valet av läkemedel och i behandlingen? sa Ulf Janzon.

Han framhöll även att apoteken behöver arbeta mer med att förebygga ohälsa i befolkningen, till exempel genom att ge råd om kost och motion.

Efter att Ulf Janzon röstats fram till ordförande av en enhällig församling tackade han för förtroendet, och inflikande att hans erfarenheter av fackligt arbete är begränsade.

– Jag har liten erfarenhet av fackligt arbete. Men ska man göra något bra så ska man göra det tillsammans, och med hjälp av er ska jag kunna göra det, sa Ulf Janzon.

Lisa Ekstrand får fortsatt förtroende som vice ordförande, efter att ha suttit på posten de föregående fyra åren.

Hon arbetar på öppenvårdsapotek i Malmö, är huvudskyddsombud inom Apoteket AB och adjungerad universitetsadjunkt i samhällsfarmaci vid Göteborgs universitet. Läs en tidigare intervju med Lisa Ekstrand här. 

Till andre vice ordförande valdes Inger Näsman, som jobbat med läkemedelsfrågor på både apotek, inom myndighet och industri.

En intervju med Ulf Janzon finns att läsa här.

Andra läser