Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Checklista ska stoppa sexuella trakasserier

Ett nytt webbverktyg med enkät och checklista ska hjälpa fackliga ombud och chefer att förebygga sexuella trakasserier på arbetsplatserna.

När kvinnor under metoo-uppropet för ett år sedan vittnade om sexuella trakasserier blev det tydligt att problemen förekommer inom de flesta yrkesgrupper.

Men trots att alla arbetsgivare är skyldiga att förebygga sexuella trakasserier på jobbet så brister kunskaperna inom området på många arbetsplatser.

– Det är fortfarande många som inte känner till grundläggande lagar och regler om vad som gäller. Chefer och fackligt förtroendevalda är osäkra eftersom deras kunskaper inte är tillräckliga, och de vet inte hur de ska gå tillväga, säger Lisa Rönnbäck som är projektledare på organisationen Prevent, i ett pressmeddelande.

Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där bland andra Sveriges Farmaceuter ingår.

Nu har organisationen tillsammans med flera fackförbund tagit fram ett webbverktyg som ska hjälpa både chefer och fackligt förtroendevalda att minska risken för sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Verktyget innehåller en checklista över riktlinjer och rutiner som ska finnas på plats. Dessutom finns en enkät för att undersöka de anställdas upplevelser, och information om vad man gör om något händer.

– Verktyget är ett bra sätt att komma igång. Checklistan går igenom det man ska ha på plats i form av rutiner och processer. Sedan blir det lättare att ta nästa steg, bli mer konkret och till exempel med hjälp av enkäten kartlägga hur riskerna i verksamheten ser ut, säger Lisa Rönnbäck enligt pressmeddelandet.

Det nya webbverktyget är fritt tillgängligt här.

Andra läser