Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Vi borde alla bli läkemedels-evangelister”

FÖRDJUPNING: Läkemedels-evangelister och bekämpare av ”fake news”. Farmaceuterna behöver ta helt nya roller för att leva upp till benämningen ”samhällets läkemedelsexperter”. Det hävdar Joakim Söderberg i vår artikelserie om farmacins och yrkets framtid.

Redan i början av vår intervju gör Joakim Söderberg klart att det han snart ska förmedla förmodligen inte är vad hans egen yrkeskår helst vill höra.

– Jag kommer inte göra mig till världens mest populära apotekare. Jag menar inte förringa kompetensen hos alla farmaceuter som står ute på apoteksgolven. Snarare frågar jag mig om deras kunskaper kan användas på ett smartare sätt.

Han ska snart förklara vad han menar. Men först backar vi bandet.

Under två decennier har apotekaren Joakim Söderberg rört sig i gränslandet mellan sjukvård och it. Han har med hunnit mycket, bland annat vara med och grunda företagen Läkemedelstjänster, Svensk dos och Health solutions. Sistnämnda är han fortfarande vice vd för och företagets plattform för kliniska beslutsstöd, Real Q, används för 15 diagnoser och finns på alla sjukhus i landet, samt i sju andra europeiska länder.

Kärnan i hans verksamhet är alltså it – ändå är det inte främst digitalisering han vill prata om när farmacins framtid kommer på tal. Utan yrkesrollens utveckling. Den som är helt avgörande för att farmacin ska kunna möta samhällets snabba omvälvningar.

– Vi måste fråga oss var apotekare och receptarier gör mest nytta. Är det genom att stå på apoteksgolv där det vanligaste man säger är ”vill du ha en påse?”. Eller hur får samhället mest ut av oss?

För några år sedan hade hans svar på den frågan varit av klassiskt it-snitt: Att farmaceuterna måste bli digitala och finnas tillgängliga ”i alla kanaler”. I dag handlar det snarare om något annat: Att bygga förtroende hos allmänheten.

– Alla, särskilt de unga, har mindre tro på auktoriteter idag. Du måste förtjäna förtroendet i varje enskilt möte, det räcker inte längre att du har en vit rock. Det är otroligt påfrestande för dem som möter kunder varje dag, men farmaceuterna var troligen den yrkeskår som var först ut att ta den smällen eftersom man möter så många människor varje dag. Då åker man också på de nya samhällstrenderna snabbare.

I en värld av sjunkande tro på auktoriteter, och där desinformation sprids allt snabbare, borde farmaceuterna vara de främsta beskyddarna av vetenskap och bekämpare av falska rykten kring läkemedel, anser Joakim Söderberg. Men då måste man också våga ge sig ut på nya arenor.

– Om vi verkligen ska vara samhällets läkemedelsexperter så kan inte tonvikten ligga på att hålla på med administration på apotek. Utan vi måste vara där ute och bemöta ”fake news” och rykten som sprids allt snabbare, till exempel om vacciner. Varför har inte samhället farmaceuter som tar de här diskussionerna?

På motsvarande sätt borde farmaceuterna ta ledartröjan när det gäller att försvara nyttan med läkemedel – och att läkemedel måste få kosta, anser han. Idag ser han ingen tydlig röst för att samhällets borde spendera mer pengar på mediciner som gör att fler mår bättre och lever längre.

– Någon måste göra det! Det finns starka krafter i landstingen för att hålla sjukvårdens läkemedelsnota nere – men ingen motvikt. I dag står läkemedel för omkring 12 procent av de totala sjukvårdskostnaderna i Sverige. Men inte ens industrin propagerar för att den andelen borde få växa med tanke på allt fantastiskt som nya läkemedel kan bidra till. Och ingen annan vill ta på sig att driva den åsikten, av rädsla att få stämpeln att man är köpt av industrin.

Här behöver farmaceuterna bli modigare, anser han.

– Om vi inte gör det blir vi en typ av läkemedels-revisorer som hjälper till att hålla kostnaderna nere. Och det är ett jätteproblem. Andra delar av sjukvården har inte alls samma krav på sig att hålla i pengarna, det finns ju inget TLV för kirurgerna utan en ny strålkniv kan få kosta hur mycket som helst. Det behövs ”läkemedels-evangelister”!

En sak är tydlig. Joakim Söderberg tror inte att framtiden för apotekare och receptarier finns på apoteksgolven. Han är ”fascinerad” över att apoteken på stan ännu inte konkurrerats ut av digitala lösningar. För det optimala sättet att ge rådgivning och information om läkemedel är knappast över disk, tycker han.

– För att du ska kunna ta till dig information behöver du vara mogen för det just då. Du ska ha lugnt omkring dig och känna att ingen tjuvlyssnar. Och du ska möta någon som har rätt kunskap om just din diagnos. Hur sannolikt är det att allt det klaffar när du springer in på apoteket på lunchen?

Förutsättningarna för att informationen ska gå fram borde vara betydligt bättre om man möter patienterna via telefon eller videochattar, vid en tidpunkt när de är mer mottagliga, tror Joakim Söderberg.

Behövs inte det personliga mötet? För förtroendet du pratar om?

– Det ideala är alltid om man har träffat någon först eller åtminstone har en relation till varumärket, som i det här fallet är apoteket. Men det behovet är ju störst när man får en behandling för första gången, eller får förändringar i sin medicinering. Det jag ifrågasätter starkt att det är mötet över disk som fungerar bäst. Särskilt för unga personer där jag tror att man åstadkommer precis samma sak med en chatt.

För att få folk att ta sina läkemedel på bästa sätt, vilket är en av de saker Joakim Söderbergs företag jobbat med, är det kombinationen mellan teknik och personligt möte med någon man litar på som ger bäst effekt, framhåller han.

I framtiden ser han läkemedel mer som ett slags prenumerationstjänst, åtminstone för kroniskt sjuka som står för den största delen av läkemedelsanvändningen. Och då är ett nätapotek med en fullt utbyggd informationstjänst via nätet eller telefon överlägsen dagens modell, tror Joakim Söderberg.

Han spår att nätapoteken successivt tar en allt större del av apotekskakan, tills de har hela.

Så när försvinner de fysiska apoteken?

– Det finns en tröghet i systemet och det kommer ta tid. De som tog över apoteken när monopolet försvann tog också över stora hyreskontrakt och har inte haft något driv att förändra marknaden. Men jag är övertygad om att vi har peakat i antalet apotek på stan. Och jag tror att farmaceuterna får använda mycket mer av sin kompetens när de är helt borta.

Hur ska man som enskild farmaceut rusta sig för framtidens omvälvningar?

Joakim Söderberg blir tyst en lång stund.

– Väldigt bra fråga. Ett sätt är att ta rygg på ett företag som man tycker rör sig i den riktning som samhället tar. Och som har en vision om hur de ska använda samhällets läkemedelsexperter, och inte tycker att de ska stå och lämna ut påsar hela dagarna.

Återigen vill han betona att farmaceuterna måste bidra till att höja statusen både för sitt eget kunnande – och för läkemedel i stort.

– Vi måste stå upp för att vi jobbar med något helt fantastiskt.

 

Ur Svensk Farmacin nr 5/2018.

Läs förra delen av vår artikelserie om farmacins och yrkets framtid här.

Andra läser