Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stopp för plåster mot tinnitus skjuts upp

Läkemedelsverket stoppar försäljningen av plåstret ”Atinitus” eftersom det saknas belägg för att det lindrar besvär med tinnitus. Men stoppet blir uppskjutet eftersom företaget överklagar beslutet.

Läkemedelsverket har gjort ett tillsynsärende under en längre tid kring tinnitusplåstret “Antinitus” och kommit fram till att det saknas vetenskapliga belägg för att produkten fungerar på det sätt som påstås, rapporterar Sveriges Television.

Därför har Läkemedelsverket beslutat att stoppa Antinitus från att få säljas, varken i Sverige eller inom resten av EU och EES.

– Företaget bakom har presenterat kliniska studier och lagt fram olika data, men har inte kunnat bevisa att produkten har den effekt som de påstår, säger Helena Dzojic, enhetschef för Medicinteknik på Läkemedelsverket, till SVT.

Produkten skulle stoppas från försäljning inom tre veckor. Men efter Läkemedelsverkets beslut har nu Sensori, företaget bakom plåstret, meddelat att de kommer att överklaga till Förvaltningsrätten eftersom de inte delar myndighetens bedömning. Något som gör att försäljningsstoppet fördröjs.

SVT:s konsumentredaktion gjorde förra året en granskning av vilken vetenskap som fanns bakom plåstret, som påstås kunna lindra obehag med hjälp av ”fraktalt ljus” och ”kaotiska ljudloopar” i hörselsystemet. Produkten fick då kritik av flera hörselforskare.

Andra läser