Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Jag är väldigt hedrad”

Hennes hjärtefråga är att få fler att engagera sig. Nu utses apotekarstudenten Elin Svedin till Årets Farmacistuderande för sitt arbete med att bland annat förbättra utbildningarna och bekämpa studenters psykiska ohälsa.

– Jag är oerhört glad över utmärkelsen och känner mig väldigt hedrad. Det ideella engagemanget, och att inspirera andra till att engagera sig fackligt eller i kåren, genomsyrar hela mitt liv och ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Elin Svedin när Svensk Farmaci når henne per telefon mellan föreläsningarna på Biomedicinskt centrum i Uppsala där hon studerar.

Enligt prismotiveringen har Elin Svedin ”med energi, tagit sig an frågor såsom studiebevakning och skapandet av mötesplatser mellan studenter och läkemedelsbranschen. Dessutom har hon medverkat i projektet Studenthälsan som bekämpar studenters psykiska ohälsa.”

Elin Svedin har även suttit som studierepresentant i Apotekarsocietetens Norra mälarkrets och varit ordförande i Uppsala universitets farmaceutiska studentkår. Där har hon arbetat för att förbättra studenternas situation och de farmaceutiska utbildningarna.

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma personer som kan ses som goda exempel och som bidragit till att förbättra farmacibranschen eller farmacistudenters utbildning och på så sätt inspirerat farmacistudenter till att engagera sig i sin profession.

– Bland det roligaste är arbetsmarknadsfrågor och att hjälpa andra att bygga nätverk. Men min hjärtefråga är ändå att få fler studenter att engagera sig i allt ifrån studiebevakning till jämlikhetsfrågor och allt annat som går att göra via kåren eller facket, säger Elin Svedin.

Årets Farmacistudent utses sedan 2015 av styrelsen för Sveriges Farmaceuters studerandesektion.

Sedan tillkännagivandet har Elin Svedin överösts av gratulationer från alla möjliga håll.

– Jag känner mig oerhört ödmjuk och rörd över alla fina ord jag fått från andra studenter, lärare på universitetet och många andra, säger hon.

Utmärkelsen består, utöver äran, även av ett stipendium på 5000 kr. Dessutom har pristagaren möjlighet att presentera sig vid den föreläsning som Årets Farmaceut håller torsdagen den 11 oktober, läs mer på förbundets hemsida.

 

Mest läst