Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon är Årets farmaceut

Hon har bidragit till att ”tydliggöra och befästa apotekares och receptariers kompetens i samhället”. Därför utses Anna Montgomery nu till Årets Farmaceut av Sveriges Farmaceuter.

– Jag är jätteglad, det är otroligt hedrande, säger Anna Montgomery.

Anna Montgomery har sedan 2011 arbetat som medicinsk utredare på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Hon examinerades som apotekare 2001 och disputerade 2009 med avhandlingen ”Counselling in Swedish community pharmacies: Understanding the process of a pharmaceutical care service”.

Under åren 2016–2017 var hon sekreterare för Nya apoteksmarknadsutredningen, där apotekares och receptariers unika kompetens framhölls i ett antal förslag som sedan också godtogs av riksdagen.

Enligt motiveringen har Anna Montgomery ”genom en personlighet präglad av integritet och yrkesstolthet på ett mycket konkret sätt bidragit till att tydliggöra och befästa apotekares och receptariers kompetens i samhället”.

– Det är särskilt roligt att bli uppmärksammad för mitt bidrag i utredningen, där mitt fokus var att öka möjligheten för farmaceuter att göra nytta kring patienters läkemedelsanvändning och särskilt rådgivningen på apotek.

Utmärkelsen tillkännages idag i samband med internationella farmaceutdagen, som ska firas med tårtkalas på TLV.

– Kanske blir detta ett tillfälle att fira utmärkelsen lite också, säger Anna Montgomery.

Utmärkelsen Årets Farmaceut utses sedan 1983 av Sveriges Farmaceuter och består av äran och 10 000 kronor. I samband med prisutdelningen den 11 oktober håller Anna Montgomery en föreläsning som är öppen för förbundets medlemmar. Mer information finns på Sveriges Farmaceuters hemsida.

En längre intervju med Anna Montgomery kommer att publiceras i Svensk Farmaci nr 5/18, som kommer ut i slutet av oktober.

Mest läst