Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Högtidsdag för världens farmaceuter

Idag firas den internationella farmaceutdagen för nionde året i rad – och den här gången står farmaceuternas kompetens i fokus.

Syftet med dagen är att lyfta fram värdet av farmaceuters profession och betydelse för människors hälsa internationellt.

Årets tema fokuserar på farmaceutens omfattande kompetens, som dagligen används för att bidra till förbättrad folkhälsa och patientsäkerhet.

– Temat betonar att farmaceuten är en betrodd källa till kunskap och råd, inte bara för patienter, utan även för vårdpersonalen. För varje patient som besöker ett apotek, säkerställer farmaceuten och övrig apotekspersonal att rätt medicin expedieras i rätt dos och i lämpligaste beredningsform. Farmaceuten arbetar tillsammans med övrig vårdpersonal för att säkerställa att varje individ får optimal nytta av sin läkemedelsbehandling, säger Lars-Åke Söderlund.

Han leder sektionen för öppenvårdsapotek inom FIP, International Pharmaceutical Federation, som tog initiativ till Internationella farmaceutdagen 2010.

Dagen uppmärksammas på olika sätt världen över. Sveriges Farmaceuter bjuder dagen till ära sina medlemmar på tårta, om de värvat en ny medlem till förbundet, eller tillsammans med sina kollegor utsett ett förhandlingsombud eller skyddsombud på sin arbetsplats. Läs mer om det här.

Vid lunchtid idag offentliggörs även vilka som får utmärkelserna Årets farmaceut och Årets farmacistudent. Mer om detta kommer på Svensk Farmaci under dagen.

Andra läser