Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ytterligare en farmaceut når riksdagen

Kristdemokraternas frammarsch i valet gör att receptarien Pia Steensland tar plats i Sveriges riksdag.

Tidigare i veckan kunde vi berätta att apotekaren Lina Nordquist (L) får en riksdagsplats. Men efter att rösträkningen avslutats står det klart att även en receptarie kvalar in i den lagstiftande församlingen.

Pia Steensland var Kristdemokraternas toppkandidat i Södermanlands län, där partiet gick framåt och därmed fick ett nytt riksdagsmandat.

– Det otroligt ärofyllt. Det är med stor ödmjukhet som jag går in i uppdraget. Det är ännu oklart vilket utskott jag hamnar i, men jag hoppas på socialutskottet eftersom sjukvårds- och omsorgsfrågorna ligger mig varmast om hjärtat, säger Pia Steensland.

Bland annat vill hon stärka apotekarnas och receptariernas roll i hälso- och sjukvårdskedjan.

– Genom att utnyttja farmaceuternas kompetens bättre kan vi avlasta läkare och sjuksköterskor. Inte minst inom primärvården, säger hon.

– Det kan handla om att farmaceuterna får möjlighet att ge mer strukturerad information till patienterna, men också om att införa ett farmaceutsortiment, det vill säga att patienten kan få vissa läkemedel över disk efter rådgivning av en farmaceut, utan att behöva träffa läkare.

Pia Steensland, 46, har 2002 disputerat hos Fred Nyberg vid Uppsala universitet. Hon är idag docent vid Karolinska institutet och forskar inom området alkoholberoende.

Sedan ett drygt år tillbaka är hon tjänstledig från forskandet på 80 procent och arbetar som handläggare på KD:s riksdagskansli med ansvar för vård- och omsorgsfrågor.

För en längre intervju med Pia Steensland, se Svensk Farmaci nr 3/2018.

Mest läst