Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceut kniper riksdagsplats

Nu står det klart: Minst en farmaceut tar plats i Sveriges riksdag. Lina Nordquist (L) vill ta chansen att driva flera läkemedelsfrågor.

Inför riksdagsvalet visade Svensk Farmacis genomgång att en handfull receptarier och apotekare, samt en apoteksassistent, kandiderade till riksdagen.

Stört chans att komma in hade apotekaren Lina Nordquist (L), oppositionslandstingsråd i Region Uppsala. Nu när alla röstsedlar är räknade står det klart att hon får en riksdagsplats.

– Det känns jätteroligt. Jag är hedrad, rörd och väldigt stolt. Nu är det slit och hårt arbete som gäller, säger Lina Nordquist.

Hon vill driva flera frågor inom läkemedelsområdet, framför allt när det gäller att uppmärksamma hur farmaceuters kunskaper kan utnyttjas bättre inom sjukvården.

– Det finns redan idag många kliniska farmaceuter, men jag tror att de kan bli många fler inom både vården och äldreomsorgen. Det är viktigt att se över var den här yrkesgruppen kan ta större ansvar, det skulle vara bra både för patientsäkerheten och för att avlasta andra yrkesgrupper. Det är särskilt viktigt nu när vi får allt fler och mer avancerade läkemedel, säger hon.

I en intervju med Svensk farmaci nr 3/2018 lyfte Lina Nordquist även fram att hon bland annat vill verka för att införa generisk förskrivning, liksom för att se över systemet med månadens vara som hon i sin nuvarande form tycker är både krångligt och tidsödande.

Andra läser