Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fakulteten firar 50

Det blir vetenskapligt symposium och bal på slottet när farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet snart firar 50 år.

Det som firas är en flytt för femtio år sedan – när det dåvarande Kungliga farmaceutiska institutet, som grundades 1835, flyttade från Stockholm till Uppsala. Jubileumsgeneral och professor emeritus Lars Bohlin har varit med ända sedan flyttkartongerna packades upp på Biomedicinskt centrum.

–  Jag kom hit som doktorand och har varit med under alla år, så det känns fantastiskt att få ha vara med och ordna det här firandet. Det blir en spännande dag, säger Lars Bohlin.

Jubileet som äger rum den 26 oktober består bland annat av ett vetenskapligt symposium, kallat ”Läkemedelsterapier – möjligheter och utmaningar”, med talare både från Sverige och internationellt. En av dem är farmaciprofilen Uli Hacksell från USA, som ska ge perspektiv på vad som hänt inom läkemedelsutvecklingen de senaste 50 åren.

Därtill blir det en framåtblickande paneldebatt om hur svensk läkemedelsforskning ska kunna fortsätta att vara framgångsrik under de kommande femtio åren.

Till kvällen får jubileumsdeltagarna svida om till långklänning eller frack. Då är det dags för bal på Uppsala slott, då farmaceutiska studentkåren håller sin årliga höstbal i samband med femtioårsfirandet.

­ – Vi vet ännu inte hur många som kommer, men vi hoppas såklart på många deltagare på både symposiet och balen, säger Lars Bohlin.

Läs mer om femtioårsfirandet här.

Mest läst