Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteksfarmaceuter rycker in när vården fallerar

FÖRBUNDSBLOGGEN: Vården fungerar ofta skrämmande dåligt. Äldre hamnar dagligen mellan stolarna när läkare slutar och recept inte förnyas. Farmaceuterna på apotek tvingas ofta rädda upp situationen med akutexpedieringar, konstaterar förbundsordförande Kristina Billberg, efter en jobbtung sommar på apotek.

Hoppas ni alla fått den semester ni så väl behöver och att ni har kunnat njuta av den fantastiska sommar som varit! Det känns dock lite oroande med det extrema vädret vilket fått stora konsekvenser, inte minst de förfärliga bränderna.

Själv började jag min sommar i Almedalen, vilket börjar bli tradition. Jag hade möjlighet att bo hos en väninna vilket var trevligt och sparade mycket pengar. Jag brukar ta tillfället i akt att både nätverka och bevaka olika branscher. Det är viktigt att notera vad som är på gång, inte minst för att se hur arbetsmarknaden för farmaceuter utvecklas.

Först ut var ett mycket intressant seminarium arrangerat av Lif, där de presenterade sin handlingsplan för life science. Jag lyssnade bland annat på den nationella samordnaren Jenni Nordborg.

Jag var inbjuden av apoteksföreningen och deltog i en paneldebatt om generika där TLV, generikaföretagen och PRO deltog. Utgångspunkten var en forskningsrapport från Umeå som lyfte risken för samordning av priser och där vi som deltog både visade på problemen med utbyte samt gav förslag på hur systemet kan utvecklas. Det finns en klar förbättringspotential genom ordination inom utbytesgrupperna, tidigare ”generisk förskrivning”, vilket jag tog upp.

Uppsala Universitet, Lif och Apotekarsocieteten hade ett spännande seminarium där det poängterades hur viktig preklinisk läkemedelsforskning är och att pengar måste tillföras. Sedan följde möten med både myndighetsrepresentanter, industrifolk och universitet. Dessa kontakter är alltid värdefulla i påverkansarbetet mot förbundets, alltså medlemmarnas, mål.

Efter Almedalen har jag jobbat extra på apotek vilket varit väldigt roligt och nyttigt. Jag har varit på olika apotek, från köpcentrum och sjukhus till det lokala apoteket med riktiga stamkunder. Det som slagit mig är det stora engagemanget från mina farmaceutkollegor som verkligen gjort allt för att lösa patienternas problem, trots en stundtals mycket pressad arbetssituation, och informera om behandlingarna.

Vad som också blivit otroligt tydligt är hur skrämmande dåligt vården fungerar. Har dagligen sett hur äldre hamnat mellan stolarna då deras läkare har slutat, recepten inte förnyas i tid etcetera. Jag har flera gånger fått göra akuta expedieringar för att undvika behandlingsavbrott av viktig medicin. Jag kritiserar inte läkare och sjuksköterskor utan systemet!

Jag hoppas att Anna Nergårdhs utredning och Läkarförbundets krav på patientansvarig läkare kan leda till nödvändiga förbättringar.

Till sist, har jag inte varit ledig? Jo, jag avslutade med en fantastisk målarvecka på Österlen vilket gjort gott för själen och gett ny energi inför en spännande höst.

Andra läser