Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

TLV anser att nätapoteket Meds bryter mot lagen

Det nya nätapoteket Meds har lanserat en kampanj där man återbetalar delar av äldres egenavgift inom läkemedelsförmånen. TLV anser att upplägget bryter mot lagen och har inlett ett tillsynsärende mot bolaget. UPPDATERAD 15:45

Kampanjen, som lanserades häromdagen och beskrivs här, innebär att Meds under september återbetalar halva kostnaden för äldres receptbelagda läkemedel, som man uttrycker det, ”upp till högkostnadsskyddet”.

Alla över 61 år ges möjlighet att få hälften av sin order på receptbelagda läkemedel återbetald. Erbjudandet gäller för egenavgiften upp till 1 125 kronor, det vill säga den punkt i högkostnadstrappan då subventioneringen börjar (upp till 1 125 kronor betalar apotekskunden hela kostnaden).

Meds hoppas enligt sitt pressmeddelande att tjänsten ”kan vara ett incitament för att öka andelen pensionärer som använder sig av digitala tjänster för att beställa sina läkemedel”. Bolaget vill ”skapa en förändring i branschen där hemleverans blir standard även för pensionärer”.

Men TLV anser att kampanjen bryter mot lagen, och har beslutat att inleda tillsyn mot Meds.

– Vi bedömer att företagets erbjudande om återbetalning till pensionärer, av kostnader de haft för receptbelagda läkemedel, strider mot förmånslagen, säger Inger Erlandsson, avdelningschef på TLV, till Svensk Farmaci.

Björn Thorngren är vd på Meds.

– Vi är nu i kontakt med TLV som anser att vår återbäring inte följer reglerna om prissättning av läkemedel. Meds har gjort en annan tolkning. Vi har uppmanats att återkomma med ett yttrande om vår syn på situationen vilket vi självklart kommer att göra. Vårt mål är att fortsatt kunna stödja Sveriges pensionärer både med snabba leveranser och lägre kostnader, säger han.

Mest läst