Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Miljardlån finansierar apoteksinvestering

Euroapothecas köp av Apoteksgruppen är en av de största utländska investeringarna som ett litauiskt företag någonsin gjort. Bolaget har nu lånat 185 miljoner euro av SEB och Swedbank för att klara utgifter kopplade till övertagandet.

Det var i slutet av 2017 som den litauiska apoteksjätten skrev kontrakt med svenska staten om att ta över Apoteksgruppen Holding AB.

Samtidigt skrev man kontrakt om övertagande av 156 apotek från privata apoteksägare, och förband sig att erbjuda franchisetjänster till 30 apotek där ägarna valt att fortsätta att driva dem som tidigare.

Bakgrunden till de nya jättelånen – 92,5 miljoner euro från vardera SEB och Swedbank – är att ”täcka utgifter kopplade till de svenska investeringarna och möjliggöra av omfinansiering av aktieägares lån”.

Euroapoteca driver apotek i Litauen, Sverige, Lettland, Estland, Polen och Ukraina. Företagsgruppen har totalt 643 apotek i dessa sex länder och cirka 3 800 anställda.

Vi skriver mer om Euroapothecas övertagande av Apoteksgruppen inom kort här på sajten.

Andra läser