Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kvinnor i FIP-toppen

Från fredag denna vecka har den internationella farmacifederationen FIP för första gången kvinnor på de två tunga posterna vd och president.

Som vi skrivit tidigare valde FIP:s franske vd Luc Besancon att avgå i fjol efter fyra år på posten. Tidigare i år rekryterade FIP:s byrå därför en ny vd för organisationen: Catherine Duggan. Hon tillträder sin nya roll i FIP på fredag, den 1 juni.

Duggan är disputerad apotekare från Storbritannien och kommer närmast från rollen som direktör för professionsutveckling på RPS, Royal Pharmaceutical Society of Great Britain.

– För att främja farmacin globalt kommer vi att fortsätta att arbeta i etablerade partnerskap med WHO och skapa nya samarbeten på den globala nivån till nytta för professionen och allmänheten, säger hon i ett pressmeddelande från FIP.

Trots att farmaceutyrket är kvinnodominerat globalt är detta första gången som både president- och vd-posterna i FIP innehas av kvinnor (om man undantar den period som portugisiskan Ema Paulino agerat som interim-vd och chef för FIP-kansliet i Haag efter Besancons avgång).

Den spanska apotekaren Carmen Pena är organisationens president, åtminstone fram till september i år. Hon valdes på kongressen 2014 i en omröstning där svenske Thony Björk kom på andra plats. På kongressen i Glasgow senare i år väljer FIP åter president.

Andra läser