Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Så lugnar du nerverna under tentaperioden

STUDENTBLOGGEN: Zohal Nikzad i Sveriges Farmaceuters studentsektionsstyrelse ger sina personliga tips mot tentaångest.

Hola! Jag hoppas ni njöt av mitt förra inlägg för här kommer ett till.

Idag har jag erhållit nöjet att presentera ett tillstånd vi alla kan lida av eller har gjort, nämligen tentaångest!

Hur många gånger har inte en befunnit sig framför en hög med böcker och papper med en gradvist ökande panikkänsla genom hela kroppen, där en befinner sig i ett tillstånd där hjärnan är helt blank men i samma stund frenetisk.

Jag är här för att säga, ta det lugnt.

Det löser sig.

Och jag kommer även ta upp ett tips som ändrade mitt tankesätt så att jag i all ärlighets namn inte lider av tentaångest.

Utbildningsprogrammet har ett högt tempo där det gäller att alltid vara i fas och att man mellan kurs till kurs, inte får någon dag ledig för att andas ut. Det är allmänt känt att det hektiska schemat kan sätta sina spår i studenternas hälsa så att man helt enkelt inte orkar.

I stunder som dessa tänker jag tillbaka på ett samtal jag hade med min nära vän som bor och arbetar i Australien, där man hörde vågorna i bakgrunden och värmen nästan flödade från telefonen.

Vi kom att diskutera boken ”Sapiens”, där ett avsnitt om hur hormoner styr vår evolution och vår överlevnad, uppkom. Något en farmacistudent nästan blir expert på, men som för min vän var lite svårbegripligt.

Jag berättar hur det fungerar, hur hormonet ser ut och dess kända funktioner, min vän utbrister då ”Fan så jävla underbart att du faktiskt får lära dig saker, jag menar du lär dig. Det är ditt jobb, att lära dig massa sjuka saker om människans funktion”.

Och visst är det rätt och nu kommer tipset som tidigare nämnts, du får tid för att lära dig saker. Tusentals år av samlad mänsklig kunskap, kunskap upptäckt av Galileo, Tesla, Pasteur, Rosalind Franklin och fler får vi lära oss.

Överföring av kunskap sinsemellan människa till människa, generation till generation är ju en av de mest otroliga egenskaper vi människor besitter. Så nästa gång du sitter där med 100 nya farmakologiskt relevanta ord att lära dig, tänk på att du ska lära dig dom och inte mata in. För när du kan dom är det ju endast en bonus att kunna förklara kemin för någon annan om hur vår kropp fungerar.

Några tips inför nästa tenta:

– Se över målbeskrivningen. Det är här man skriftligt får se det universitetsläraren hade för mål att få dig att ha lärt dig.

– Gör upp dagliga mål, detta skapar ett mindre stressmoment varje dag där du har ett mål att uppfylla vilket gör det lättare att fokusera. Men även för att allt inte skall uppsamlas till sista sekund.

– Plugga där du får mest gjort. Hemma i sin all bekvämlighet eller i en skolmiljö utan alla distraktioner.

– Stress stjälper mer än hjälper. Stress är i all sin ära ett sinnestillstånd som kan få upp en på fötterna och starta igång plugget. Men ofta så överbelastas denna känsla över till det mer destruktiva där inlärningen och fokuset förloras. Ta istället kvällen innan tentan för att koppla av.

– Ett okonventionellt tips för Uppsalastudenter som inte har en vana att sitta hela tentatiden; gå inte in i tentasalen i tid. I Uppsala Universitet finns ett andra insläpp 25 minuter efter tentamens starttid. Precis utanför tentamenslokalens dörrar så står massa studenter i klungor. Där oron byggs upp, människor berättar om kunskaper som de hittat om undrar om det stämmer, kunskap som man själv inte ens hört talats om. Gå istället vid andra insläppet. Så gör jag. Med musiken i öronen dämpas människornas prat, oro och ångest. Jag går in i min värld och läser lugnt igenom min sammanfattning och ser över helheten. Med lugnet bibehållet går man in vid andra insläppet till en tyst sal där alla redan är i full drift på att skriva. Jag hänvisas till min plats av tentavakten och får ett tyst ”Lycka till” viskat till mig. Sen är det bara att sätta sig ned, ta ett djupt andetag och köra igång.

Jag menar, vad är det värsta som kan hända, en omtenta. Och tro mig, det är inte hela världen.

Zohal Nikzad

Andra läser