Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Så kombinerar man träning med heltidsstudier”

STUDENTBLOGGEN: Att få ihop träning och heltidsstudier när man går apotekarprogrammet kan vara en utmaning. Sveriges Farmaceuters studentambassadör Paniz Yousefi ger sina bästa tips.

Jag heter Paniz Yousefi och studerar apotekarprogrammet termin 4. Förutom mitt engagemang inom Sveriges Farmaceuter som studentambassadör och ledamot i centrala styrelsen arbetar jag som badmintontränare med olika idrottsrelaterade projekt som t ex integration genom idrotten.

Jag valde att engagera mig inom Sveriges Farmaceuter för att lära mig mer om farmacivärlden samtidigt som jag kan göra skillnad genom att kunna förbättra våra studenters utbildningar och studieförhållanden.
Genom att engagera sig inom ett fackförbund får man även ett oerhört stort kontaktnät som gör att man sticker ut i mängden när man kommer ut i arbetsmarknaden.

Många som börjar studera apotekarprogrammet kanske tror att det inte är möjligt att träna eller fortsätta med sina fritidsaktiviteter då mycket av fokuset och tiden går åt att studera.

Detta stämmer absolut inte utan det gäller att kunna prioritera. Självklart är det svårare att försöka hålla tider och hinna med träningar när man är med i lagsporter till skillnad från individuella idrotter. Det kan även vara svårare att försöka få ihop träning och studier om man jobbar väldigt mycket vid sidan av. För mig är det viktigt att fokusera på max 3-4 saker, annars kan det bli alldeles för mycket. T ex skola, träning, mat och vila (där sömn och tid för kompisar kan räknas in).

Den viktigaste faktorn för att kunna få träning och studier att gå ihop är VILJAN! För att få det att fungera måste du vilja träna under vissa omständigheter. Som t ex morgonträningar istället för kvällsträningar, vice versa. Dessutom behöver du ha ett bra fokus under din studietid när du väl studerar. Exempel på tre sätt att kombinera sina studier med träning under dagen:

1) Träna på morgonen vilket kan vara ett sätt för kroppen att vakna till och ändå ha hela dagen till att studera.

2) Träna tidigt på morgonen, åka till skolan och studera hela dagen framåt kvällen och därefter avsluta dagen med ett avslappnat träningspass som t ex simning.

3) Studera från morgon till sent på eftermiddagen och avsluta dagen med långt träningspass kan också vara en väldigt bra kombination.

Om man är student och håller på med elitidrott eller liknande kan man försöka belöna sig själv efter varje godkänt moment på kursen eller programmet genom att endast tillåta sig själv att åka och tävla när man klarat t ex en tenta eller liknande.

Då triggar man igång pluggandet på ett effektivt sätt genom att försöka klara av alla moment under utbildningens gång. Idrottandet och tävlandet ger dig som person glädje och blir alltså en perfekt morot för dig som är elitidrottare.

Ifall man är en person som endast vill träna för hälsans skull kan man försöka skapa sig en morot genom att tänka att träningstiden blir din paus i pluggandet. Om du bestämmer dig för att plugga effektivt och länge i några timmar kan ett träningspass vara din perfekta paus under studierna och ett sätt att runda av för dagen. På så sätt skippar du alla småpauser som gör dina pluggtimmar mindre effektiva. Tar man många småpauser, tar det även mer tid att komma igång med plugget igen efter pauserna och då förlorar man mer tid under dagen på det här sättet.

Istället är det bättre att studera effektivt några timmar med fåtal pauser och avsluta dagen med fysisk träning som gynnar både hjärnan och kroppen. Som apotekare vet vi att vid träning bildas signalämnen som dopamin, serotonin och noradrenalin som ger oss glädje, tillfredsställelse och lugn.

Fysisk träning kan lindra depression och göra oss mer stresståliga vilket gör att vi blir på bättre humör. Vi stärker nämligen hjärnan och dess koncentrationsförmåga när vi tränar och detta hjälper oss även när det kommer till studier då vår hjärna är byggd för rörelse. Genom att träna blir vi smartare, gladare, lugnare och yngre eftersom åldrandet av hjärnan bromsas genom rörelse. Just därför är det superviktigt att träna regelbundet!

Bra att tänka på för att göra träning kul och effektiv!

– Variera träningen för att göra den lika rolig varje gång. Testa något nytt!
– Välj något du tycker är kul och kan utvecklas inom. Kan vara vad som helst!
– Försök att träna tre pass i veckan.
– Belöna dig själv!
– Var inte för hård mot dig själv utan tänk på att HA KUL. Om det inte är kul så är det fel aktivitet.
– Ta med en kompis!

Jag hoppas att ni har fått lite inspiration kring hur ni kan planera er träning med era studier.

Lycka till med träningen och studierna så kanske vi ses snart igen!

Paniz Yousefi

Andra läser