Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tre önskemål från nyanlända

En sammanfattad undervisningsplan är ett av de nyanlända apotekarnas främsta önskemål i processen mot svensk yrkeslegitimation.

Som vi skrivit tidigare har regeringen beviljat ytterligare främjandemedel till Sveriges Farmaceuters projekt Senna, som syftar till att underlätta för nyanlända farmaceuter från länder utanför EU/EES-området att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden.

Den 28 mars hölls ett upptaktsmöte för projektets andra verksamhetsår. Det utmynnade bland annat i att 52 nyanlända apotekare tillsammans identifierade sina tre främsta önskemål inom ramen för processen mot svensk legitimation.

De nyanlända efterlyser (1) en sammanfattad undervisningsplan, samt att de teoretiska frågorna i kunskapsprovet ska vara inom ramen av den; (2) en ökning av antalet platser på de kompletterande utbildningarna, inklusive att utbildningen startas på fler universitet, och (3) en ökning av möjliga tillfällen att klara det praktiska kunskapsprovet till tre, vilket är i linje med kraven för det teoretiska kunskapsprovet.

– Vi förmedlar nu dessa önskemål om förändringar till ansvariga myndigheter, exempelvis Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen och universiteten, säger Bernt Jakobson, projektledare för Senna.

Andra läser