Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Jobb skapas när AZ tvingas duplicera verksamheter

Osäkerheten kring Brexit har tvingat Astra Zeneca att duplicera flera verksamheter som för närvarande finns i Storbritannien, vilket skapat tiotals arbetstillfällen i Sverige. Läs vår intervju med AZ:s Sverigechef Jan-Olof Jacke.

Många har spekulerat i konsekvenserna av olika typer av Brexit för svensk-brittiska Astra Zeneca. Bygget av ett nytt forskningscenter och huvudkontor i Cambridge, Storbritannien, fortskrider dock, och företaget har dementerat att en flytt av huvudkontoret är aktuell.

I Sverige finns en av bolagets tre globala forskningsanläggningar (Mölndal) och den största produktionsenheten (Södertälje).

Svensk Farmaci har ställt frågor till Astra Zenecas Sverige-vd Jan-Olof Jacke om konsekvenserna av Storbritanniens utträde från EU för företaget.

Hur bedömer ni att möjliga utfall av Brexit kommer att påverka Astra Zeneca?

– Vi vill inte spekulera i möjliga utfall, men ser till att ha interna kontinuitetsplaner på plats inom aktuella områden för att säkerställa att påverkan på patienter blir så minimal som möjlig, säger Jan-Olof Jacke.

Hur viktigt är det för er att era verksamheter befinner sig inom EU? För vilka verksamheter är detta viktigt?

– Astra Zeneca är ett globalt bolag med verksamheter över hela världen, så det är inte avgörande per se. Men det är viktigt att vi generellt får mer långsiktig klarhet i hur landskapet kommer se ut efter utträdet och att Storbritannien får på plats välfungerande avtal för regulatoriska frågor, för handel och för tillgång till kvalificerad arbetskraft.

Vilka åtgärder har Astra Zeneca tvingats göra redan nu för att ta höjd för möjliga utfall av Brexit?

– För att få leverera läkemedel till patienter inom EU är det i dag ett krav att dessa kvalitetssäkras och kontrolleras i ett av EU-länderna. Eftersom vi idag gör mycket av detta i Storbritannien har vi beslutat att duplicera vår verksamhet i både Sverige och Storbritannien, så att läkemedel ska kunna levereras till patienter både i EU och Storbritannien, även om det blir en så kallad hård Brexit.

Hur omfattande är dessa åtgärder, hur många har ni ungefärligen anställt i detta syfte?

– Vi går inte i detaljer kring dessa åtgärder, men det rör sig om några få tiotals jobb.

Läs en längre intervju med Jan-Olof Jacke i Svensk Farmaci nr 2/18 i april.

Andra läser