Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En chans att stötta både enskilda och yrkeskåren”

FÖRBUNDSBLOGGEN: Apotekare i Mölndal får byta spår när Astra Zeneca utlokaliserar verksamhet till Polen. Farmaceuter i landsting klassas som administrativ personal i löneprocessen. Sveriges Farmaceuters ordförande beskriver hur rollen som förtroendevald ger upplevelser och insikter från professionens hela bredd.

Vi apotekare och receptarier ingår i ett globalt nätverk. Från det lokala apoteket till den internationella forskningen och de internationella läkemedelsföretagen. Eftersom vår yrkesvardag ser ut på flera olika sätt, speglar även vårt förbund, Sveriges Farmaceuter, detta.

Jag kan utgå från mig själv då jag har erfarenhet från läkemedelsindustrin, klinisk forskning och marknad, och har varit apoteksägare. Idag jobbar jag extra som timanställd på apotek vid sidan av mitt engagemang som ordförande i förbundet.

Vid mitt tillträde som ordförande var mitt fackliga kunnande inte så stort.

När jag nu möter och lyssnar på medlemmar från olika sektorer blir det uppenbart vilken skillnad det gör att ha fackligt stöd inför diskussioner med sin arbetsgivare i frågor som rör arbetsvillkoren, allt från arbetsmiljö till lön och kompetensutveckling. Vi ska vara din ”storasyster” att hålla i handen när det blåser. Personligen ökar jag mitt kunnande varje vecka, tack vare mitt engagemang och de kompetenta medlemmar, förtroendevalda och fackliga tjänstemän jag möter. Det är otroligt stimulerande!

Det senaste styrelsemötet höll vi på Astra Zeneca i Mölndal. Där mötte vi medlemmar som precis fått byta inriktning på sin verksamhet på grund av att verksamheter flyttat till Polen. Här mötte jag ytterligare en dimension i vår globaliserade vardag. En dimension vi som profession måste hantera.

Hur ska vi se till att farmaceutisk forskning, kliniska prövningar och tillverkning bedrivs i Sverige även i framtiden?

När vi samlade våra förtroendevalda i slutet av januari mötte jag anställda inom landstingen som arbetsgivaren vill behandla som administrativ personal under kommande lönerevision. Samtidigt finns det inom landstingen och kommunerna en gryende insikt vilken vikt vår profession har för att minska felbehandlingar och ge patienterna ett snabbare tillfrisknande och en bättre behandling.

Förmånen att på endast några månaders tid fått dessa upplevelser från professionens hela bredd hade jag aldrig fått uppleva om jag inte blivit förtroendevald. Engagemanget ger också en chans att både hjälpa enskilda medlemmar och hela yrkeskåren. I år ska förbundet genomföra ett fullmäktige 23–24 november. Fram till den sista april kan ledamöter till sektionernas styrelser nomineras. I maj ska sektionsstyrelser väljas.

Nominera en bra kollega som du tror kan hjälpa professionen att möta alla de frågor den står inför! Om du är intresserad av ett uppdrag själv – kontakta valberedningen! Alla uppgifter hittar du på förbundets hemsida.

Du kommer inte att ångra dig!

Kristina Billberg

Fotnot: Texten har i reviderad form publicerats som förbundsledare i Svensk Farmaci nr 1/18.

Mest läst