Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Han vill se fler utbildningsplatser

Antalet platser på kompletteringsutbildningarna till apotekare bör utökas anser Salama Attia, apotekare från Egypten som ingår i Nätverket för nyanlända apotekare.

Förra veckan höll Nätverket för nyanlända apotekare, som har bildats inom ramarna för projektet Senna, möte. En av de drivande personerna bakom nätverket är apotekaren Salama Attia. Han har under flera år arbetat som apotekare i Egypten och i Saudiarabien. I Sverige kör han taxi. Han är besviken över hur det så kallade snabbspåret fungerar.

– Vi är mer än 400 nyanlända apotekare som mår dåligt, säger han.

Han har själv tagit kunskapsprovet och klarade då samtliga delar förutom den om kemi och fick därför inte godkänt. Senare i år planerar han att ta provet igen. Enligt Salama har provet fokus på fel frågeställningar.

– Frågorna handlar väldigt mycket om kemi och prekliniska detaljer. Istället borde fokus ligga på farmakologi, medicinska interaktioner och annat som är relevant i arbetet på apotek, säger han och framhåller att många av dem som tar provet vill arbeta på apotek då det kräver yrkeslegitimation vilket inte är nödvändigt för exempelvis arbete på läkemedelsföretag.

Han påpekar att kunskapsprovet för nyanlända läkare har gjorts om efter kritik.

– I början handlade nästan allt om prekliniska detaljer för läkarna också, men det är ändrat och nu ligger fokus istället på klinisk kunskap som speglar yrket på riktigt. Jag tycker att även vårt prov borde bli mer orienterat mot den kunskap som vi faktiskt behöver i yrket.

Ett alternativ till att göra kunskapsprovet för dem som vill få svensk yrkeslegitimation är att gå en kompletteringsutbildning som finns vid Uppsala universitet och Göteborgs universitet. Salama Attia anser att det finns för få platser på utbildningarna.

– Det är jättesvårt att komma in på dem. Vi önskar att de utökade platserna och startade fler likadana utbildningar på andra orter, säger han.

Svensk Farmaci söker Uppsala universitet och utbildningsdepartementet för en kommentar. Här kan du ta del av ett av kunskapsproven som har hållits.

Andra läser