Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kurs för nyanlända apotekare igång

En förberedande kurs inför kunskapsprovet för nyanlända apotekare startade i januari. En av lärarna är Sveriges Farmaceuters tidigare ordförande Thony Björk.

Som Svensk Farmaci skrivit om flera gånger tidigare finns det kritik mot kunskapsproven som krävs för att nyanlända farmaceuter ska få svensk yrkeslegitimation då det är relativt få som har klarat proven.

I januari startade en kurs som förbereder inför provet. Kursen genomförs av företaget Academicum i samarbete med avdelningen för uppdragsutbildning på Uppsala universitet och är beställd av Arbetsförmedlingen.

– Det är en kurs i yrkessvenska där vi använder oss av studieunderlag inför kunskapsprovet. Så istället för en vanlig bok i svenska läser deltagarna böcker om farmaci, säger Agneta Wallin, verksamhetsansvarig på Academicum.

Läraren är inte heller en vanlig svensklärare utan disputerad i biokemi. Dessutom undervisar Sveriges Farmaceuters tidigare ordförande apotekaren Thony Björk två eftermiddagar i veckan.

Kursen pågår i 13 veckor och har 10 deltagare. Än så länge finns den bara i Stockholm.

– Det är första gången den hålls, när den har utvärderats hoppas vi på att den kommer att genomföras igen, säger Agneta Wallin.

Mest läst