Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Brittisk kampanj ska få föräldrar till apoteken

I Storbritannien lanserar hälsomyndigheten NHS en kampanj som syftar till att småbarnsföräldrar i första hand ska gå till apoteket när deras barn blir sjuka.

Bakgrunden till kampanjen är en undersökning som visar att bara 6 procent av föräldrar med barn under fem år går till ett apotek i första hand när deras barn mår dåligt. Istället söker de sig till vårdcentraler eller akutmottagningar. Enligt NHS kostar läkarbesök för tillstånd som går att självbehandla 850 miljoner pund om året, vilket motsvarar 9,5 miljarder kronor.

Bruce Warner, chef inom NHS, framhåller att farmaceuter är välutbildad vårdpersonal.

– De kan bedöma symtom och rekommendera den bästa behandlingen, säger han till BBC.

– Men om symtomen tyder på att det är något mer allvarligt har de utbildning för att kunna säkerställa att människor får den hjälp de behöver, fortsätter han.

Den brittiska organisationen för allmänspecialister, Royal College of GPs, stödjer initiativet att apoteken ska avlasta primärvården, men betonar samtidigt att föräldrar ska söka sig till sjukvården om det är en nödsituation.

– Särskilt om de ser potentiellt allvarliga symtom hos sina barn, som väldigt hög feber som inte svarar på enkla åtgärder, uttorkning eller slöhet, säger Helen Stokes-Lampard, ordförande för Royal College of GPs, till BBC.

Andra läser