Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny farmaceutisk policy om generisk substitution på väg

Marianne Andersson, apotekare på Astra Zeneca, har valts in i en arbetsgrupp som ska uppdatera FIP:s statement för generisk substitution.

År 1997 publicerade den internationella farmacifederationen FIP en policy med organisationens synpunkter på generiska läkemedel, ”The Pharmacist´s Authority in Product Selection – Therapeutic and Generic Substitution”. Mycket har hänt på området sedan dess och nu ska skriften uppdateras för första gången på mer än 20 år.

I policyn från 1997 betonas att det är viktigt med hög kvalité och vetenskapligt prövning av alla produkter som är föremål för generisk substitution. Farmaceutens roll för att uppnå de målen framhålls också i skriften.

I den arbetsgrupp som FIP nu har utsett ingår personer från nio länder, bland annat Japan, Korea, Nederländerna och Ryssland. Sverige finns också representerat via apotekaren Marianne Andersson som arbetar med Regulatory Affairs på Astra Zeneca i Mölndal och är suppleant i Sveriges Farmaceuters styrelse.

– Hur utbytesregler ser ut skiljer sig mycket mellan olika länder. Vi ska modernisera den tidigare policyn och beskriva de mål som FIP ska verka för vad gäller generisk substitution. Jag ska föra in det svenska perspektivet och våra erfarenheter, säger hon.

Igår hade gruppen för första gången ett telefonmöte. Marianne Andersson berättar att en av punkterna som togs upp var att eventuellt inkludera biosimilarer, som är ett område där det skett en stor utveckling på de senaste åren, i policyn.

Andra läser