Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Klinisk farmaci lyftes fram på läkarmöte

Förra veckan hölls ett av de största läkarmötena i Sverige. En av punkterna handlade om samarbete mellan läkare och apotekare.

Den 31 januari till den 1 februari hölls Mellansvenskt läkemedelsforum i Uppsala som arrangerades av läkemedelskommittéerna i sju landsting i Mellansverige. Svensk Farmaci frågade Lotta Grudén, apotekare vid vårdkvalitetsenheten på Regionkontoret i Uppsala, om vad som var mest intressant på mötet.

– Ur ett farmaceutiskt perspektiv var det spännande att Ulrika Gillespie och Christina Mörk talade om klinisk farmaci, säger hon.

Ulrika Gillespie är klinisk apotekare i Uppsala och Christina Mörk är läkare och ordförande för läkemedelskommittén i Uppsala.

– De berättade om hur vi arbetar här med apotekare på många sjukhusavdelningar och i primärvården. Både Ulrika Gillespie och Christina Mörk har stor erfarenhet av samarbete mellan apotekare och läkare och de brinner för teamarbetet i vården.

Ulrika Gillespie nämnde under sitt föredrag ett par framgångsfaktorer för att lyckas med att integrera klinisk farmaci i sjukvården.

– Det handlar om att apotekarna måste bli en del av vårdteamet för att de ska kunna göra optimal nytta. Hon poängterade också att läkaren ansvarar för läkemedelsbehandlingen och att apotekaren förser läkaren med bra underlag.

Var det något annat som var särskilt intressant under mötet?

– Det var flera föredrag som sammanfattade evidensläget inom olika områden. Jag tyckte Håkan Melhus föredrag om D-vitamin var intressant.

Och hur är evidensläget?

– Trots omfattande studier vet vi fortfarande inte så mycket som vi skulle vilja veta om nyttan av D-vitamin för en bred målgrupp.

Mötet hölls i år för första gången i Uppsala och mer än 700 besökare kom. Målgruppen för mötet är läkare, men Lotta Grudén konstaterar att allt fler apotekare deltar i läkemedelsforumet som hålls varje år.

– Vi var ganska många apotekare och jag hoppas att de läkare som var där och inte tidigare har prövat att samarbeta med apotekare vill göra det nu. Jag kan tänka mig att Ulrikas och Christinas föredrag har bidragit till förståelsen för att läkare och apotekare kan komplettera varandra för en bättre läkemedelsanvändning.

Andra läser