Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekarägt företag bakom internationellt kvalitetsregister

Den första patienten har tagits in i ett nytt internationellt register för blödarsjuka. Plattformen för registret är byggd av det apotekarägda företaget Health Solutions.

I fredags togs den första patienten in i World Bleeding Disorders Registry. Bakom registret står den internationella patientorganisation World Federation of Hemophilia, WFH, och registret är byggt av det svenska företaget Health Solutions.

– Det är jättekul att det här initiativet kommer från en patientorganisation. Här ser vi hur patienter tar ett stort ansvar för en jämlik vård och det visar att patienternas makt ökar, säger Maria-Teresa Essen-Möller, vd för Health Solutions.

Vad betyder det för er att ni har byggt plattformen för registret?

– Det är en kvalitetsstämpel och ett erkännande för oss. Det visar att det vi gör är helt rätt.

Health Solutions står för tekniken och beslutsstöd för 35 svenska kvalitetsregister, varav nio är nationella. Bland annat har de byggt det svenska hemofiliregistet, vilket gjorde att den internationella organisationen fick upp ögonen för dem.

Företaget grundades är apotekaren och entreprenören Joakim Söderberg. Han är tillsammans med Maria Teresa Essen-Möller, som är ekonom, och apotekarna Kristofer Klerfalk och Martin Belin de största ägarna.

World Federation of Hemophilia är ett internationellt nätverk av patientorganisationer för personer med ärftliga blödningsrubbningar i 134 länder.

– Syftet med registret är bland annat att skapa jämförelser för att belysa ojämlikheter mellan vård i olika länder och på så sätt skapa påtryckningar för en bättre vård, berättar Maria-Teresa Essen-Möller.

Andra läser