Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fotbollssnack när förtroendevalda farmaceuter träffades

Hur hanterar du hot på jobbet? Den frågan fick toppfotbollsdomaren Jonas Eriksson som var en av talarna på Sveriges Farmaceuters möte för ledamöter i akademikerföreningarna.

Under 2017 har Sveriges Farmaceuter växt kraftigt med fler medlemmar månad för månad. En av de prioriterade frågorna för förbundet har varit arbetsmiljön på apotek och Årets arbetsmiljöhjälte delades ut för första gången. Nu är siktet inställt på att bli än större och starkare, berättade Jenny Harlin, förbundsdirektör, när hon inledningstalade under Akademikerföreningarnas dag i Norra Latin i Stockholm.

Akademikerföreningarnas dag är den dag som Sveriges Farmaceuter anordnar för de förtroendevalda i akademikerföreningarna. Under dagen avhandlades bland annat juridik och löneförhandling.

Forskaren Ola Segnestam Larsson talade om den forskning som finns på ideella organisationer och förtroendeuppdrag. Han betonade de förtroendevaldas stora betydelse för samhället, men lyfte också fram att forskning visar att förtroendevalda överlag inte är representativa för befolkningen som helhet, vilket är ett problem för organisationernas legitimitet.

I vår är det val till Sveriges Farmaceuters sektionsstyrelser och i november är det fullmäktige. Kallelsen till fullmäktige kommer med nästa nummer av Svensk Farmaci.

Daniel Skoglund, kommunikatör och förändringsledare på förbundet, uppmanande deltagarna på Akademikerdagen att nominera till sektionsstyrelserna och berättade att förbundet snart sjösätter en kampanj med parollen ”Nominera en bra kollega”. Alla medlemmar kan nominera.

– Vi vill att valberedningen ska få in massor av nomineringar, de ska få mycket att göra. Man kommer att kunna nominera antingen via vår hemsida eller via vanlig post, sa han.

Fotbollsdomaren Jonas Eriksson, som dömt både Champions League, EM och VM-matcher, föreläste också under dagen. I hans roll som domare måste han ta snabba beslut i en ibland hotfull miljö då supportrar och spelare blir missnöjda. Parallellen till apotekspersonal som också ibland behöver handskas med hotfulla människor är inte långsökt.

På en fråga om hur han hanterar hot betonade han vikten av att vara förberedd så att han kan göra ett så gott jobb som möjligt. Han framhöll också att det inte är honom som person som supportrarna och spelarna skriker på utan på ”hans svarta tröja”.

– De skriker inte på pappan Jonas, mannen Jonas, kompisen Jonas eller kollegan Jonas. De skriker på min roll. Så länge jag har gjort mitt bästa, så länge jag har förberett mig inför matchen och så länge jag gör det jag vet är rätt går det bra. Men när jag sviker mig själv tar jag åt mig mycket mer, sa han.

– Vi lär våra barn att de inte kan göra mer än sitt bästa. Och har jag gjort mitt bästa kan jag i alla fall vara nöjd.

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg hälsade deltagarna välkomna.

Ola Segnestam Larsson berättade om forskning på ideella organisationer.

Martin Götherström, marknadsansvarig Sveriges Farmaceuter, var en av talarna under dagen.

Fotbollsdomaren Jonas Eriksson.

Andra läser