Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Många nyanlända deltog i Sennaprojektet

Sveriges Farmaceuters aktiviteter för nyanlända apotekare under 2017 har varit välbesökta. Förbundet hoppas på att även i år kunna erbjuda stöd till apotekare som kommer från länder utanför EU.

Under hösten har Bernt Jakobson varit anställd på Sveriges Farmaceuter för att arbeta med projektet Senna som har som syfte att underlätta för nyanlända farmaceuter att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden.

Hur har intresset varit?

– Det har varit jättestort. Vi har haft fullsatta studiecirklar och väldigt många har hört av sig för att få rådgivning.

Vad har ni gjort mer?

– Vi har gjort flera arbetsplatsbesök som har varit uppskattade och så har vi hjälpt till att skriva cv och söka jobb och praktikplatser.

Vilka är de största utmaningarna för de farmaceuter som du har mött?

– Det är att få jobb så snart som möjligt. Många har familjer att försörja och behöver en inkomst. Tar det alltför lång tid för dem att få svensk legitimation som apotekare ger de upp och tar andra arbeten istället, till exempel som taxichaufför eller busschaufför. Det är synd både för dem och för det svenska samhället som skriker efter farmaceuter. Det ska inte behöva ta 6-7 år att få svensk yrkeslegitimation. Många av de här personerna har jobbat som apotekschefer, har erfarenhet både från apotek och läkemedelsindustri och en del har disputerat så det är kvalificerade yrkesmänniskor som har mycket att bidra med.

Vilka är de viktigaste åtgärderna för att snabba på den processen?

– För de nyanlända är det viktigt att fort lära sig svenska och därför försöker vi att få dem att så snabbt som möjligt lära sig språket och betona att de bör delta i svenskundervisning. Sedan är det många som tycker att det är svårt att klara kunskapsprovet. De har tagit examen för länge sedan och då är det tufft att på en dag göra ett prov som sammanfattar fem års utbildning. Det är förstås viktigt att kraven är höga på provet, men det kanske borde konstrueras annorlunda.

Sveriges Farmaceuter har tillsammans med Sveriges Apoteksförening, Lif, Almega och Svensk Handel ansökt om anslag från regeringen för att Senna ska kunna fortsätta även i år.

– Senna har varit mycket uppskattat och det är angeläget att nyanlända får den hjälp de behöver för att komma ut i det svenska arbetslivet. Därför hoppas vi på att projektet ska få fortsätta också i år, säger Sveriges Farmaceuters förbundsdirektör Jenny Harlin.

Senare den här månaden väntas regeringen fatta beslut om eventuella anslag för 2018.

Andra läser