Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Mylan får kollektivavtal efter sammanslagning

Sveriges Farmaceuter och Mylan förhandlar om ett kollektivavtal som ska gälla när uppköpet av Meda är genomfört.

För två år sedan lade det amerikanska läkemedelsföretaget Mylan jättebudet 84 miljarder kronor på svenska Meda och i augusti samma år slöts affären. Sedan tidigare hade Mylan även köpt det mindre företaget BGP Products.

Nu ska all personal från de tre företagen överföras i ett gemensamt bolag.
Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg berättar att det nu också pågår samtal om ett nytt gemensamt avtal för de anställda.

– Arbetsgivaren har inlett förhandlingar i syfte att samma villkor ska gälla för alla anställda i det gemensamma bolaget och att de ska ha ett gemensamt kollektivavtal. Vi har börjat förhandla med dem om det.

Idag är det endast de som arbetar på Meda som har kollektivavtal. På BGP finns ett så kallat hängavtal, vilket innebär att en arbetsgivare förbinder sig att tillämpa kollektivavtal utan att vara med i en arbetsgivarorganisation. På Mylan finns idag inget kollektivavtal.

– Sammantaget har vi cirka 20 medlemmar som arbetar på något av företagen. Både för våra medlemmar och för företaget är det värdefullt att ha ett gemensamt kollektivavtal, säger Christer Borg.

Mest läst