Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

En till farmaceut mister leg efter receptförfalskningar

Nu förlorar ytterligare en farmaceut i Göteborgstrakten sin yrkeslegitimation. Skälet är att hon har förfalskat recept på tillväxthormonet Genotropin i stor skala .

Svensk Farmaci har flera gånger tidigare rapporterat om den härva av receptförfalskningar och manipulationer av befintliga recept i Västsverige som har kunnat härledas till tre farmaceuter som inte har någon känd koppling till varandra.

Redan tidigare har Hsan, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, beslutat att dra in yrkeslegitimationen för en av de tre farmaceuterna. Här kan du läsa mer om det fallet. Nu får ytterligare en farmaceut yrkesförbud.

Bakgrunden är att det i september 2015 upptäcktes att läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset förskrev stora mängder av tillväxthormonet Genotropin. I november samma år kom det dessutom uppgifter om att Genotropin för nära en halv miljon kronor hade förskrivits på en vårdcentral i Halland. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inledde därför granskningar av sjukvård och läkare.

Men utredningarna visade att de misstänkta läkarna inte hade gjort några fel. Istället ledde spåren till en receptarie på ett apotek i Göteborgsområdet.

Kopplingen till receptarien kunde fastställas genom att hennes signatur förekom vid samtliga expeditioner av läkemedlet.

Receptarien har i samtal med Ivo förnekat all inblandning. Hon hävdar att alla hennes expeditioner har skett utifrån befintliga receptunderlag som hon hämtat i recepthanteringssystemet. Eventuella fel har enligt henne skett på grund av att hon har haft fullt upp med att handleda praktikanter. Hon uppger också att hon har lämnat ut sitt lösenord till praktikanter, vilket skulle kunna innebära att någon annan använt hennes inloggningsuppgifter för att signera recepten.

Någon kännedom om de fem personer som fått Genotropin utskrivet på felaktiga grunder sade hon sig inte ha. När hon senare konfronterades av Ivo med underlag som visar hennes koppling till de fem personerna bekräftade hon att en sådan finns.

Enligt den utredning som Ivo har gjort saknas det helt stöd för receptariens påståenden. Allt underlag pekar istället entydigt på att hon har fabricerat de aktuella receptunderlagen, uppger myndigheten. Exempelvis fanns ingen praktikant i tjänst på det apotek där receptarien arbetade under datum som falska recept expedierades från apoteket vilket gör förklaringen att en praktikant skulle ha signerat de falska recepten osannolik. Myndigheten påpekar också i sin utredning att det är otillåtet att lämna ut sina inloggningsuppgifter till praktikanter.

Enligt Ivo saknar receptarien den ansvarskänsla och det rättsmedvetande som krävs för att arbeta som farmaceut och myndigheten yrkade därför att hennes yrkeslegitimation skulle återkallas.

Hsan, som fattar beslut om behörighetsfrågor för personal inom hälso- och sjukvården, går på Ivos linje och anser inte att receptariens egna uppgifter är trovärdiga.

Myndigheten konstaterar att det är allvarligt att receptarien tagit på sig rollen som förskrivare utan att ha relevant behörighet för det och hon har dessutom utsatt personer för risker med den otillåtna behandlingen och genererat samhället mycket höga kostnader då i princip allt utlämnat tillväxthormon har täckts av högkostnadsskyddet. Enligt Hsan har receptarien därför visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket som receptarie och myndigheten beslutar att återkalla hennes yrkeslegitimation.

Receptarien har sedan tidigare blivit uppsagd från sin tjänst.

Andra läser